Erlend Vetås Aagaard-Nilsen er et eneste stort smil til tross for at den sekstimers lange arbeidsdagen i Luftforsvarets musikkorps nylig er over. For øyeblikket er han involvert i tre ulike oppdrag som skal framføres omtrent samtidig.

– Det er litt hektisk når jeg er med å spille på alt, forklarer 26-åringen.

At det er travelt på jobben ser ikke ut til å plage ham nevneverdig, idet han åpner døra til Byscenen i Trondheim der Luftforsvarets musikkorps har øverom.

Det er litt hektisk når jeg er med å spille på alt

Når Erlend Vetås Aagaard-Nilsen ikke bruker kveldene sine på mer musikk, tar han seg gjerne en treningsøkt eller joggetur. Å holde seg i fysisk form er viktig når man spiller trompet. Han tar noen trompetøvelser til ære for fotografen, men så må han ha spillepause. Seks-sju timer med spilling daglig er slettes ikke uvanlig, men da er det også godt med et avbrekk.

Tidlig øvingsglede

Vetås Aagaard-Nilsen har mange år med fullt fokus og hard jobbing bak seg. Allerede på ungdomsskolen tok han valget om å bli yrkesmusiker. Seks år gammel begynte han å spille piano, men det var som aspirant i Manger skulemusikklag som ti-åring at spillegleden slo til for fullt. På ungdomsskolen øvde han på kornetten hver eneste dag. Målet var å bli så god som mulig.

– Jeg har bestandig hatt øvingsglede, og har aldri blitt pusha av mamma eller pappa. Det kan heller være at jeg ikke fikk lov til å øve, mimrer Erlend Vetås Aagaard-Nilsen.

Jeg har bestandig hatt øvingsglede

26-åringen fra Radøy i Nordhordland kommer fra en skikkelig korpsfamilie. Mamma Helga spiller eufonium i likhet med lillesøster Ingvild. Også den yngste søsteren spiller. Lillebror Vegard er tubaist, mens pappa Torstein er trompetist, komponist og tidligere dirigent i Oster Brass.

– Vi diskuterer og hører mye på musikk hjemme, men spiller ikke så mye sammen egentlig, til tross for at vi er et husorkester, sier han.

(Artikkelen holder fram under bildet)

Erlend Vetås Aagaard-Nilsen. Foto: Lena Knutli

Erlend Vetås Aagaard-Nilsen. Foto: Lena Knutli

Fokuserer på ny musikk

Det var faren som påvirket sønnen til å bestille verk fra norske komponister, noe han startet med under studietida ved Griegakademiet i 2007. Før jul kom plata «Perpetuum Trompetuum», som har fått gode kritikker i BT og Den klassiske CD-bloggen. Der framfører Aagaard-Nilsen ni verk som er spesialskrevet for ham.

– Det er 60 minutter med musikk som har blitt tilført trompetlitteraturen, jeg håper flere vil spille dem. Hele prosessen med plata har vært veldig lærerik, det er et mål jeg har klart å gjennomføre, forklarer han mens han lener seg tilbake i stolen med trompeten i hånda.

Hele prosessen med plata har vært veldig lærerik

Fra og med videregående er det trompeten som har vært hovedinstrumentet. Vetås Aagaard-Nilsen er utdannet trompetist fra Griegakademiet, med et halvt år utveksling ved Royal Northern College of Music i Manchester.

– Jeg tror det er bra å ha bakgrunn fra brass band. Man får god grunnopplæring, slik at det var enkelt for meg å plukke opp trompeten, mener musikeren.

Seks timer daglig

Bachelorgraden fullførte han derimot ved NTNU i Trondheim. Samtidig som Vetås Aagaard-Nilsen var på utveksling, prøvespilte han for Luftforsvarets musikkorps, og fikk jobb før han var ferdig utdanna. Siden høsten 2012 har han bodd i Trondheim.

Arbeidsdagen tilbringer han sammen med de 27 andre musikerne i Luftforsvarets musikkorps. Fritida går med til spilling i Ila Brass Band og Knut Lauritzens storband. Det blir med andre ord mye musikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erlend Vetås Aagaard-Nilsen. Foto: Lena Knutli

Erlend Vetås Aagaard-Nilsen. Foto: Lena Knutli

Jeg prøver hele tida å vokse som musiker

– Jeg øver ikke så mye nå som da jeg var student, men det blir fort seks timer spilling daglig. Jeg blir inspirert av å jobbe med dyktige kolleger, og har utviklet meg mye som ensemblemusiker siden jeg starta i Luftforsvaret. Jeg prøver hele tida å vokse som musiker, forklarer 26-åringen.

Vant prøvespill for Kork

Målet er å fortsette å spille samtidsmusikk og bestille nye verk. I tillegg kan han tenke seg å drive mer med solistvirksomhet, men som ansatt i en institusjon har han ikke mye tid til det på nåværende tidspunkt.

For det ser ut til å bli en spennende vår for den unge trompetisten. Av 40 som prøvespilte for Kringkastingsorkesteret (KORK) tidligere i år, er det kun Vetås Aagaard-Nilsen som har gått videre til den fjerde og siste prøvespillingen. Det innebærer at han i løpet av våren skal tilbringe tre prøveuker i Kork. Dermed ser det ut til å bli ny jobb i Oslo om kort tid.

Jeg er veldig glad for å ha vunnet prøvespillet i KORK

– KORK er et fantastisk orkester, jeg er veldig glad for å ha vunnet prøvespillet der, sier Erlend Vetås Aagaard-Nilsen og smiler.