Ungdomsløftet - bli med!
Fra januar 2024 tar vi et tiårig sprang med Ungdomsløftet. Målet er klart: Lengre engasjement og større mangfold blant medlemmene. Dette skal vi få til ved å støtte og utvikle korpsene og medlemmene der de er – i korpshverdagen, på øvelsen. Aktivitetene er i gang – meld på ditt korps her.
Ungdomsløftet engasjerer og utvikler korpshverdagen uten å skape merarbeid og kostnader for korpset, og det gir ditt korps en unik mulighet til å styrke seg selv gjennom seks spennende aktiviteter. Norges Musikkorps Forbund reiser til korpsene der de er.
Ungdomsløftet er Norges Musikkorps Forbunds svar på medlemmenes ønske om å bli flere og bedre for å sikre stabilitet over tid.
Nøkkelen til suksess!
Målgruppe for deltakelse: Medlemmene i korpset, styret og dirigent
Hvorfor UNG:Den Gode Øvelsen?
Den gode øvelsen er en strukturert utviklingspakke for korpset som strekker seg over 20 uker. Programmet inneholder flere fysiske samlinger og ukentlig oppfølging med en dedikert korpsutvikler via chat.
Målet er å styrke korpshverdagen med aktiviteter som inspirerer til fellesskap, musikalsk utvikling og god organisering.
Korpsøvelsen er der suksessene skapes, men også hvor frafallet oppstår. Gode øvelser er ferskvare og korpsets viktigste aktivitet. UNG:Den Gode Øvelsen er en aktivitet som hjelper korpset med økt motivasjon, utvikling og medvirkning i korpshverdagen. Hvert enkelt medlem må bli anerkjent på hver korpsøvelse. Mestringsopplevelser og konkrete mål er viktig hver gang.
Korpsøvelsen sikrer en korpshverdag der hvert medlem blir sett, hørt og forstått og der venner, musikk og utvikling på instrumentet er i fokus.
Møtepunkt
- Vi arrangerer et digitalt formøte med styret, inkludert dirigenten, der vi inviterer korpset til å komme med tre problemstillinger som de tror vil forbedre korpsøvelsene.
- Ungdommene svarer på en kort undersøkelse om øvelsen
- En korpsutvikler er til stede under øvelsen. Etter øvelsen har korpsutvikler et møte med styret, dirigenten og ungdomsrepresentanter. Sammen definerer vi tiltak for å beholde og rekruttere medlemmer.
- Halvveis i perioden er korpsutvikler tilbake i utvidet styremøte med styret, dirigent og ungdommene. Her diskuteres det påstandskort, og videre tiltak defineres.
- Siste møtepunkt er et nytt besøk på øvelsen, etterfulgt av et møte. Her går vi gjennom arbeidet som er gjort, og definerer fremtidsmål for korpset.
Ukentlig oppfølging
- Tett oppfølging av korpset med korpsutvikler, som følger opp arbeidet i en ukentlig chat med styret og dirigent
Utvikling
- Et år etter endt program gjennomfører ungdommene en undersøkelse for å finne ut om tiltakene har gitt varig endring og effekt.
Hvem kommer til korpset?
Korpsutviklere
Avsatt tid:
Totalt 20 uker mellom første besøk og avslutning.
Et år etter siste besøk får ungdommene anledning til å svare på en kort undersøkelse om korpsøvelsen.
Styrker ungdommens innflytelse i eget korps!
Målgruppe: Ungdom 13-19 år, styret inkludert dirigent og hele korpset
Hvorfor UNG:Spillkveld?
UNG:Spillkveld gir ungdommene en nøytral arena for å medvirke til innholdet i egen aktivitet. Aktiviteten fremmer ungdommenes medvirkning i eget korps. Dette er en engasjerende aktivitetspakke som går over 15 uker, og retter seg spesielt mot ungdommene i korpset. Aktiviteten inneholder fysiske møtepunkt og ukentlig kontakt med en spillkveldleder som følger opp korpset og sikrer en god utvikling.
UNG:Spillkveld er et verktøy der ungdommene får sagt sin mening og formidlet dette til ressurspersonene i korpset. Ungdommene blomstrer når de lærer noe nytt og deler sin kunnskap med de yngre medlemmene i korpset. Aktiviteten ledes av en Spillkveldleder og erfarne musikere fra Norges Musikkorps Forbund. Spillkveld-aktiviteten er tredelt og består av et formøte, selve Spillkvelden og et utvidet møte i etterkant.
Møtepunkt
- Vi arrangerer et digitalt formøte med styret og dirigent.
- Spillkvelden gjennomføres. Dette er en sosial og musikalsk samlingskveld for korpset der ungdommene får stå i sentrum. Kvelden inkluderer innøving av nytt repertoar, diskusjonsrunder, påstandskort og et måltid.
Etterpå lærer ungdommene det nye repertoaret bort til de yngre i korpset. Kvelden avsluttes med en samtale for videre oppfølging og evaluering. - Spillkveldleder kommer til et utvidet styremøte som inkluderer dirigenten og ungdommene. Her diskuterer vi påstandskort, og definerer fremtidsmål basert på behov og målsettinger.
Ukentlig oppfølging
- Spillkveldleder gjør ukentlig oppfølging digitalt i egen chat med ungdommen, og en egen med styre og dirigent.
Utvikling
- Et år etter endt program gjennomfører ungdommene en undersøkelse for å finne ut om tiltakene har gitt varig endring og effekt.
Hvem kommer til korpset?
Spillkveldledere
PULSE-teamet
Avsatt tid:
Aktiviteten består av to fysiske møter og ett digitalt formøte.
Totalt 15 uker mellom første besøk og avslutning.
Ett år etter siste besøk får ungdommene anledning til å svare på en kort undersøkelse om korpsøvelsen.
Spill musikken ungdommene liker! Få en rask start på ungdomsmedvirkning med identifiserbart repertoar!
Målgruppe for deltakelse: Korpsmedlemmer i alderen 13-19 år
Hvorfor UNG:Fast Track?
Musikken er en av hovedgrunnene som gjør at ungdommen blir i korpset. Å like musikken og selv kunne omskape låter til nytt repertoar for korpset, gjør medvirkning morsommere og mer utfordrende.
Med UNG:Fast Track får ungdommene utvikle og skape sitt eget repertoar basert på musikken de liker. Vi er bevisst på hvor viktig det er for ungdom å kunne identifisere seg med musikken de spiller og at repertoaret derfor betyr mye for dem.
Hva gjør vi?
UNG:Fast Track er en engasjerende aktivitet der ungdommene selv får velge ut en låt som de kan gjøre til sin egen, med veiledning fra dyktig og erfarent personell fra Norges Musikkorps Forbund. Musikerne trener ungdommene i å analysere musikken slik at de selv enklere kan finne flere låter som passer for sitt musikkuttrykk. Etter å ha jobbet med låten, får ungdommene med seg det de har gjort notert ned til noter. Vi oppfordrer til at ungdommene får dele og instruere korpset sitt med denne låten.
Musikk er belagt med rettigheter i forhold til hvem som eier musikken.
Innenfor konseptet UNG:Fast Track gjelder følgende:
- Ungdom gis en innføring om musikkrettigheter og hva TONO er.
Beskyttet musikk som instrumenteres/ arrangeres i pedagogisk øyemed er utelukkende til privat bruk. - Resultatet av UNG:Fast Track der det benyttes beskyttet musikk kan kun fremføres på lukkede konserter arrangert av korpset- Offentlige konserter krever søknad om å få lov til å arrangere musikken dersom musikken er innenfor vernetiden (som i Norge er 70 år etter opphavers/siste opphavers død). All offentlig fremføring skal uansett rapporteres til TONO.
- Resultatet av UNG:Fast Track skal uansett ikke distribueres eller selges til andre hverken i form av noter, innspilling, audio/video på SoMe eller annet uten rettighetshavernes samtykke.
Her kan du lese mer om rettigheter til musikk:
https://www.tono.no/nar-du-laner-andres-musikk/
https://www.tono.no/faq-items/hva-betyr-det-at-et-verk-er-fritt/
Avsatt tid:
18 timer fordelt på tre dager.
Ferie- eller helgeaktivitet
Oppstart høsten 2024
En sosial møteplass for øving
Målgruppe for deltakelse: Medlemmer i korpset
Hvorfor UNG:Øvekollektivet?
Et sted å øve der ungdommer møter andre med musikkinteresse kan gjøre det både morsommere og enklere å øve mellom de oppsatte øvelsene.
UNG:Øvekollektivet er en åpen arena som bidrar til at medlemmene får spilt mer. Øvekollektivet legger til rette for at medlemmene har et sted å øve hvor de også kan bygge sosiale relasjoner med hverandre med voksent nærvær. Dette kan etableres som et samarbeid med flere korps, kulturskolen eller andre musikktilbud i nærmiljøet.
Øvekollektivet gir også mulighet for medvirkning og arbeidserfaring for ungdom mellom 13 og 19 år.
Les mer om hvordan ditt korps kan starte et øvekollektiv her.
Ruste korps for fremtiden
Målgruppe for deltakelse: Korps der medlemmene er under 13 år.
Hvorfor UNG:Band Visit?
Ved å oppmuntre de yngre musikantene til å bli engasjert og værende i aktiviteten over tid, legger vi grunnlaget for en stabil og engasjert ungdomsgruppe. UNG:Band visit er en underholdende og relasjonsbyggende aktivitet spesielt designet for korps der medlemmene er under 13 år. En kortversjon av Spillkveld uten medvirkningsverksted.
Avsatt tid: Tilpasses korpset. Kan gjennomføres på en øvelse eller seminar.
Det du gir oppmerksomhet, gir du kraft!
Målgruppe: Ungdommer mellom 17 – 26 år
Hvorfor UNG:Fremtidsleder?
Gjennom programmet skal NMF rette oppmerksomheten mot fremtidens frivillighet. Det gjør vi gjennom å utvikle trygge, aktive og innovative Fremtidsledere som ønsker å ta plass i beslutningsprosesser.
Hva gjør vi?
I dette programmet skal vi jobbe med hvordan kraften og engasjementet hos hver enkelt deltaker kan være et viktig utgangspunkt for å ta ledelse i eget liv og for å lede an sammen med andre. Vi jobber med hvordan man kan påvirke, medvirke og ta beslutninger. Arbeidsmetodene vil være en blanding av forelesning, presentasjoner og praktiske øvelser. Gruppearbeid med konkrete saker som ungdommene brenner for, er en sentral del av programmets innhold.
Avsatt tid:
UNG:Fremtidsleder går over ett år og gjennomføres over fire helger, med digitale kollokviegrupper mellom møtepunktene.
UNG:Fremtidsleder er gratis og NMF dekker reiseutgifter, kost, losji og konferanseavgift. Les mer om programmet og søknadskriterier her.