Siden slutten av 1970-tallet har Manger Musikklag satset tungt på ny musikk for brassband. Dette har ført til flere urframføring og flere cd-utgivelser, som har profilert denne musikken og nye norske komponister. Manger Musikklag skal urframføre minst ett verk hver sesong, og BrassWind-festivalen ble etablert i 2004 for å løfte denne musikken fram for nye publikum og å lage en god arena for ny musikk for korps.

Variert program

Mange nye norske verk har fått sin førsteoppføring under BrassWind. Under årets festival vil publikum få en enestående mulighet til å oppleve samtidsmusikk, improvisasjon, elektronikk og sterke historier. Som tidligere år vil Sjøforsvarets Musikkorps åpne festivalen. Under ledelse av Ingar Berby, vil de sammen med saxofonkvartett NoXas, framføre verk som er komponert av Bojidar Spassov, til denne besetningen.

Lørdagen vil fortsette med et variert program. Fra Manchester kommer ensemblet Vonnegut Collective, et ensemble som lager ny musikk og forteller historier gjennom kreative samarbeid med artister fra et bredt spekter av sjangre. Lørdag vil de opptre i Universitetsaulaen, med Arctic Sinfonietta, bestående av en trompetist og DJ, som gjest. I Johanneskirken kan du oppleve NyNorsk Messingkvintett og Pinquins slagverktrio. Dette er to innovative ensembler som har gått sammen for å skape en fantastisk variert opplevelse for publikum.

Lørdagsprogrammet vil avsluttes med 70-års jubilant Eikanger-Bjørsvik Musikklag. Iløpet av året vil de ha flere markeringer av jubileet sitt og en av disse vil være på Brasswind. Kunstnerisk leder for BrassWind, Torstein Aagaard-Nilsen, kan fortelle at dette er noe som symbolsk sett er veldig viktig.
– Det at Eikanger-Bjørsvik Musikklag, som kan fylle en stor sal ute i Europa, velger å bruke lørdagskvelden sin på BrassWind, er noe festivalen setter stor pris på, sier en fornøyd Aagaard-Nilsen.

På søndag kan Trio Zephyrus friste med urframføring av et rykende ferskt stykke, skrevet av den spennende komponisten Lisa Braathen. Manger Musikklag vil avslutte festivalhelgen sammen med BIT20 Ensemble og Jostein Stalheim. Stalheim har komponert stykket «Tretrilogi for bassfløyte, bassklarinett, kontrafagott, elektronikk og akkordeon» som framføres av BIT20 Ensemble. Han bidrar også som solist for Manger Musikklag, under stykket «…volatile» av den bulgarske komponisten Bojidar Spassov, som er i Bergen for anledningen.

Fullstendig program kan du finne på BrassWinds nettside eller på Facebook.

Den allsidige Torstein Aagaard-Nilsen kommer til Dirigentuka 2019.

Kunstnerisk leder i BrassWind, Torstein Aagard-Nilsen.

Avtrykk for vår tid

Torstein Aagard-Nilsen kan fortelle at BrassWind er med på å skape bevissthet rundt dagens komponister.
– Vi trenger avtrykk for vår tid, og skal vi få til det, må det skapende og utøvende møtes. Når de utøvende samarbeider med skapende vil det oppstå spennende ting, sier han.

Aagard-Nilsen trekker frem at denne festivalen er basert på frivillighet og som frilanskomponist har han selv erfart at det er behov for en sånn festival. Det er også søkelys på unge komponister og unge utøvere og at disse stemmene skal få en mulighet, er et viktig kriterium for festivalen.

Julia Constance Wiger-Nordås er fløytist i Trio Zephyrus. Trioen møttes på musikklinja på Langhaugen VGS og har spilt sammen i omtrent ett år. Dette er første gangen de har fått skrevet et stykke til seg selv.
– Det har vært kjempekult. Vi har vært tett oppi hele prosessen, fått kommet med innspill og testet ut hva som funker.

Wiger-Nordås legger til at det finnes mange arenaer for eldre musikk, så det er bra at det finnes en arena hvor ny musikk er i hovedfokus. I konsertsammenheng blir ofte den nye musikken litt på siden, men her er det den som er i fokus.
– Det blir kjekt å få være med å delta, sier hun.