Europas beste skolekorps har deltatt i EM tre ganger, og debuterte med tredjeplass i 2019. Tre år senere klatret de til andreplass. I år satt endelig seieren, og det måtte feires. Med på festen var representanter fra NMF Hordaland og generalsekretær Kjersti Tubaas, som fikk gleden av å møte de ferske europamesterne og apparatet rundt. NRK Vestland var også tilstede for å dokumentere feiringen.

FEIRET MED STIL: Musikantene i Smørås Skolemusikk sammen med representanter fra NMF, dirigent og kulturbyråd. Foto: NMF

Et korps for alle

Selv om Smørås Skolemusikk er et skolekorps på høyeste nivå, legges det likevel vekt på at her er man velkommen så lenge man er innstilt på hva det innebærer. For å bli god kreves det mye øving, både i fellesskap og hjemme.

– Vi øver to ganger i uken til vanlig, i tillegg til gruppeøvinger utenom. I tillegg er kanskje det viktigste innsatsen hver musikant legger ned på øving hjemme, sier korpsets dirigent Magnus Brandseth.

Brandseth dirigerte korpset til seier i helgen, der korpset fikk 98 av 100 mulige poeng. Han er stolt av nivået korpset holder, og legger til at motivasjonen og dedikasjonen aldri glipper til tross for hvor mye jobb som ligger bak. Da NRK spurte om dette var et korps for alle, var svaret enkelt:

– Så lenge du blir en del av kulturen vår, er det en plass til deg her.

«Hvis du blir en del av kulturen vår, er det en plass til deg her» Foto: Kjersti Tubaas

Frivillighet er avgjørende

I tillegg til musikanter og dirigent, møtte vi også et stort antall stolte korpsforeldre som også var med på feiringen. Smørås har medlemmer helt ned i femteklasse, og det blir ofte foreldrene sitt ansvar å balansere hverdagen slik at barna kan opprettholde fritidsaktiviteten sin.
Med to ukentlige korpsøvelser, gruppeøvelser og oppfølging hjemme kreves det stor innsats for å få maskineriet til å rulle. Kjøring til og fra øvelse, styreverv, dugnader, konserter og seminarer tar tid å planlegge, og det er godt å se at alt gir resultater.
Generalsekretær Kjersti Tubaas fikk møtt mange av disse under feiringen, og kan fortelle om en stolt, og samtidig sliten gjeng som har stått på hele helgen.

– Kvelder som dette er da man virkelig får se hvor flott og viktig norsk frivillighet er. Her er det foreldre som med glede står på i en ellers hektisk hverdag for at barn og ungdom skal få et godt fritidstilbud som gir de fellesskap, mestring og utvikling. Uten disse menneskene hadde vi ikke stått her sammen med Europas beste skolekorps, sier Tubaas.

Uten foreldre og frivillige blir det vanskelig å drive korps. Derfor er det også viktig å feire disse. Foto: Kjersti Tubaas

En rørende helg

Styreleder i NMF Hordaland, Eivind Hermansen, var til stede i Malmö. Han ble rørt og imponert av korpsets fantastiske fremførelse, og sitter igjen med en stolthetsfølelse.

-Jeg ble veldig begeistret over seieren i Malmö. Smørås leverte en perfekt fremførelse. De har en formidlingsevne og en spilleglede som fanger publikum på en måte man sjeldent ser maken til, og det var et stort og rørende øyeblikk da seieren var i boks, sier Hermansen.

Han spilte selv i Smørås Skolemusikk da han var ungdom, så for han var det ekstra spesielt å se de vinne EM. På feiringen tirsdag kveld stilte NMF Hordaland opp med kake og blomster.

-Feiringen var veldig stas. Det var euforisk stemning, og alle er stolte over hva de har fått til. Vi leste opp hvert eneste medlem, og ga de hver sin rose. Det er helt utrolig hva det norske korpsmiljøet har fått til denne helgen, med to EM-titler, solistpriser og en tredjeplass i EM Brass. Jeg er stolt.