Vi har tatt tempen på det neststørste arrangementet for brassentusiastene og pratet med Steffen Skartveit Rogne i Siddiskomiteen og Reid Gilje. Sistnevnte skal dirigere Eikanger-Bjørsvik Musikklag i konkurransen. Han skal også dirigere festkonserten med Stavanger Brass Band og Gunhild Carling.

Og nettopp festkonserten har i år fått en ny ramme. Rogne i Siddiskomiteen forklarer:

– Etter en lang dag med mye korpsmusikk, og gjerne også etter å ha spilt selv tror jeg mange har behov for en energiinnsprøytning. Tilbakemeldinger fra spørreundersøkelser og tidligere års billettsalg viser at det ligger et potensiale i festkonserten, og Siddis Brass har hatt lyst til å prøve ut nye konsepter her. Fyrverkeriet Gunhild Carling og Stavanger Brass Band spilte en konsert som en del av MaiJazz i 2017, dirigert og arrangert av siddisen Reid Gilje. I i år blir det en reprise, denne gang i Zetlitz-salen med full lys/lydrigg, åpen bar og rød løper. Dette formatet mener vi er perfekt for siddis-publikummet, og vi har allerede solgt flere billetter enn tidligere år. Jeg gleder meg stort!

Det gjør også Reid Gilje.

–  Gunhild Carling er jo en meget allsidig musiker, som behersker nær sagt alle instrumenter. Hun er en virkelig entertainer, og har konserter over hele verden.

Reid Gilje skal dirigere festkonserten på årets Siddis Brass. Foto: NMF.

Reid Gilje skal dirigere festkonserten på årets Siddis Brass. Foto: NMF.

Gunhild Carling er en virkelig entertainer, og har konserter over hele verden.

– Hvilket program kan publikum forvente noen timer tidligere når du dirigerer EBML i konkurransen?

– EBML sitt progam bygger på Aristoteles sin elementlære om De fire elementene: Jord, Luft, Vann og Ild. Det er nykomponert for anledningen av Frode Rydland, Fredrick Schjelderup, Kjetil Djønne, Svein Fjermestad og meg. Vi tror og håper musikken vil falle i smak, og gleder oss til å fremføre dette i Stavanger Konserthus.

Streaming

Etter at TV2 sumo ikke lenger ønsket å formidle konkurransen fra Stavanger konserthus, så falt valget på det britiske Brasspass TV. Rogne tror dette vil bli en god løsning for de som ikke kan følge konkurransen live:

– TV2 hadde geosperre på sitt system pga rettigheter til fotball og tv-serier, men nå kan hvem som helst logge seg inn og se oss live. BrassPass.tv er en ny aktør på markedet, men har allerede klart å samle mye innhold fra konserter og konkurranser rundt om i verden. Vi får spredt norsk brasskultur ut til verden på en helt ny måte, og hvem vet – kan hende kan dette trigge flere besøk fra utlandet? Det som nok vil oppleves litt uvant er at studiodelen i stor grad vil foregå på engelsk, men det tror jeg det norske publikummet takler godt. I år blir det også flerkameraproduksjon i Kuppelhallen og i Zetlitz, med fjernstyrte kameraer. TV-produksjonen for øvrig er som vanlig bemannet av studenter fra Universitetet i Stavanger.

Viktig treffsted

Vi har spurt både Steffen og Reid om hva de tror er årsaken til at Siddis Brass er så populært.

– Siddis Brass har jo blitt en viktig arena hvor korpsene får mulighet til å vise flere sider av seg. I tillegg er det selvfølgelig et sosialt treffpunkt for alle glade musikanter, sier Gilje.

– Jeg tror det er flere grunner til det. Innøving og oppkjøring bygger korpset både musikalsk og sosialt, og avslutningen med en lørdag i Stavanger blir et høydepunkt i sesongplanen for mange. I tillegg er det en av de to store møteplassene for brassmiljøet i Norge, der Siddis kanskje regnes som en arena for å teste ut nye ideer og konsepter både i topp og i bredde. Jeg opplever at mange setter pris på en noe løsere snipp, selv om konkurranse er konkurranse og når hansken først er kastet er det «blodig alvor» fram til etter fremføringen. Så møtes vi og diskuterer konsepter, dommeravgjørelser og andre ting som rører seg i korpsfamilien, sier Rogne.

Det er vanskelig for Reid Gilje å trekke frem sitt beste minne fra Siddis. Men felles for minnene fra ulike epoker er at de involverer alle de tre «-angerkorpsene» (Stavanger Brass Band, Manger Musikklag og Eikanger-Bjørsvik Musikklag).

Det kommer til å ta helt av. Gunhild Carling er en artist du ikke glemmer så lett!

Spiller ikke i år

Steffen Rogne skal for første gang på mange år ikke spille selv, noe som åpner opp for å høre flere korps enn vanlig.

– Urfremføringene på Siddis sitter tett som hagl så det gjelder å prioritere! Sa jeg festkonsert? Det kommer til å ta helt av. Gunhild Carling er en artist du ikke glemmer så lett!

Arrangementet starter lørdag morgen og kan følges på BrassPass.tv.

I tillegg vil du kunne følge det på NMFs sosiale medier;
Snapchat: nmfkorps
Instagram: nmfkorps
Facebook: Norges Musikkorps Forbund

Sjekk også ut siddisbrass.no – her kan du blant annet se hva hvert enkelt korps skal spille, eller last ned program.no og ha hele programmet på telefonen.

NMF ønsker alle deltakende korps lykke til med lørdagens konkurranse!