Lange dager, med mye spilling.

Det er ikke noe latmannsliv å være på sommerkurs. Fra frokost kl 08.00 til kveldsmat kl 21.00, er det spilling i mange, mange timer. Her får musikerne rene gruppetimer, de får spille i ulike ensembler, og ikke minst får de spille i et stort brassband, med musikere på sin egen alder og sitt eget nivå.

Ensemblespill

Tormod Flaten dirigerer et av ensemblene

Høyt nivå.

– Det er veldig kjekt å få spille med folk som er noenlunde på samme nivå, sier Tyra-Andrea Sture og Maria Gilje.  Alle som er her kan spille, vi slipper å vente på at noen må terpe mer enn andre.

– Vi spiller musikk som sprer seg over hele brassband repertoaret historisk sett, sier Tyra-Andrea.

– Det er veldig spennende å få spille såpass forskjellig musikk . Musikken er vanskelig på forskjellige måter, sier Maria.

– Noe er teknisk vanskelig, mens andre ting krever mental modenhet, og det er en utfordring med forskjellig stil på musikken.

Utrolig gøy og inspirerende å bli undervist av så flinke instruktører som de vi har denne uken.

Topp lag

Det er instruktører fra øverste hylle på Brassband-kurset. Kornettene blir ivaretatt av Svein Henrik Giske og David Morton, hornene av Aidan Smith, Grethe W. Toneheim tar seg av trombonene, tuba av Magnus Brandseth, euphonium/baryton av Tormod Flaten, og slagverkene blir undervist av Craig Farr. Musikalsk ansvarlig og dirigent for korpset er Reid Gilje.

Det er veldig kjekt å kunne inspirere til videre jobbing ute i korpsene.

– Vi har en tanke om at ungdommene skal få presentert store deler av brassbandhistorien gjennom dette kurset. Dette gjør vi gjennom å spille utdrag fra en del sentrale verk gjennom historien, sier Reid Gilje. På avslutningskonserten, vil publikum få en avdeling med utdrag fra større verk som «Labour and Love», «Resurgam», «Royal Parks» og «Year of the Dragon».

– Musikantene får mange utfordringer i løpet av denne uken. De er veldig motiverte og er en inspirerende gjeng å få jobbe med, sier Gilje.

Svein Henrik Giske er en av instruktørene.

Svein Henrik Giske er en av instruktørene.

I tillegg til all spillingen brukes det også tid på å lytte til musikk på kurset.

Mer eller mindre alle regionene har deltakere på kurset, så den geografiske spredningen er godt ivaretatt.

– Vi håper Nasjonalt brassbandkurs er kommet for å bli, sier Gilje.  Det har vist seg at det å legge kurset til denne siden av sommeren, slett ikke har vært så dumt.

– Det er positivt å komme på kurs nå, sier Tyra-Andrea og Maria. Veldig mange kommer hit etter en relativt hard NM-oppkjøring, og er i god form når de kommer.  Dette kurset gjør nok at vi også gjennom sommerferien kommer til å øve.  Dette gir oss en «boost» til å ikke legge vekk instrumentet når vi kommer hjem, sier de to.

Vil du høre resultatet?

– Det hadde vært kjekt om det kom mange for å høre avslutningskonserten i Fana Kulturhus, sier Tyra-Andrea. Det blir en avdeling med tradisjonell brassband repertoar, og en avdeling med litt «light» musikk, blant annet med Tormod Flaten som solist.

Her er en liten smakebit fra prøve på Sinfonietta av Gordon Langford