Morten Fagerjord har bodd på Lillehammer siden 1997, han er gift med Therese og har to barn, Oda (14) og Ola Jo (10).

Til daglig jobber Morten som frilands dirigent, og har hovedsakelig amartørkorps som sitt arbeidsfelt. Dirigent på fulltid har han vært siden 2005, etter endt utdannelse. Etter å ha vært musikalsk leder for en god del amatørkorps i Hedmark og Oppland, har han de siste årene valgt å konsentrere meg mest om oppdrag som frilanser. Det vil si at korps tar kontakt og Morten kommer en helg/noen uker/noen møter og gjør et prosjekt. Alt fra inspirasjonsseminarer til konkurranse- og konsertprosjekter driver han med.

– For meg er det viktig å hele tiden ha ett fast korps – et hjertebarn. Det har jeg nå også, Hov Musikkorps i Søndre Land. Her har jeg vært siden 2009, og sammen har vi fått til utrolig mye gøy. Jeg håper samarbeidet vil fortsette i mange år til.

I tillegg til ulike amatørkorps, er Morten ansatt i det musikalske leder-teamet ved NMFs sommermusikkskole i Hedmark og Oppland, en jobb han har hatt i ca 10 år.

– Det er like gøy hver sommer! Som musikalsk leder på svart kurs, innebærer det også dirigentjobben i Regionkorpset HOKK. Jeg går på min 3. sesong der til høsten, og jeg gleder meg stort til sesongstart.

– Jeg blir også mye brukt som dommer i konkurranser for amatørkorps og skolekorps. Det er en jobb jeg setter høyt og har stor respekt for, og som jeg syns er både spennende og meningsfull.

Tilsammen blir alt dette verdens beste jobb.

Begynte tidlig

Korpskarrieren begynte i 1985 i Ytteren Skolekorps. Som ni åring fikk Morten Fagerjord utlevert kornetten og trivdes godt. Etterhvert ble det et par instrumentskifter før han endte opp i slagverkavdelingen for godt.

Morten kom tidlig inn i Mo Hornmusikk og orkesteret i Mo i Rana.

– Spesielt «Hornmusikken» har betydd mye for meg, det var der jeg bestemte meg for at musikken en dag skulle bli jobben min.

Dessverre strekker ikke tiden til, til selv å spille i korps lenger, siden han står og dirigerer nesten hver kveld og helg. Et par prosjekter i året i Kolbu Janitsjarkorps har han bevilget seg de siste par årene, det er et bra ensemble med en dyktig dirigent. Morten lærer mye av å være på hans prøver.

– Når det først dukker opp litt fritid, tar jeg gjerne med familien og reiser rundt omkring. Vi har blitt en skikkelig reisefamilie som liker å oppleve nye land og kulturer.

Sterkeste korpsminne

– Mitt sterkeste korpsminne er uten tvil 22. juli 2011, forteller Morten.

Det var sommerkurs på Toneheim med 80-90 ungdommer i full sving fra morgen til kveld. Men på ettermiddagen 22. juli stoppet alt opp. Terrorbomben i Oslo og grusomme bilder og historier fra Utøya slo i mot oss fra aviser og tv. Mange av ungdommene hadde familie i Oslo, og venner og slektninger på Utøya. Som øverste leder på kurset, fikk Morten virkelig testet ut lederegenskapene sine. Det var tøffe tak det første halvannet døgnet. Men sammen med en helt unik kursstab og fantastiske ungdommer ble kurset gjennomført utrolig fin måte. En av ungdommene sa i løpet av de første timene av tragedien; «Vi må jo bare gjøre det vi er gode til, nemlig å spille og ta vare på hverandre». Og det gjorde de. Avslutningskonserten på det sommerkurset ble helt fantastisk!

Når jeg tenker på finalenummeret der elevkoret sang «Fix You» av Coldplay, reiser hårene seg fortsatt på ryggen! Da jeg kjørte hjem fra kurset tenkte jeg for meg selv; jeg har en betydningsfull og meningsfull jobb. Heldige meg.

Musikk også i sommerferien.

I sommer blir det mye avslapping for Morten. I skrivende stund er familien i Tyrkia der de nyter late, og særs varme dager. Deretter går turen nordover for å hilse på familie og venner, før dattera i huset, som spiller fløyte, skal på sommerkurs. Etter det er det far som skal jobbe på svart kurs på Toneheim.

–  Jeg har bevilget meg en skikkelig ego-uke i sommer, der jeg skal delta på Dirigentuka i Stavanger. Jeg gleder meg veldig til å treffe gode kollegaer og ikke minst til å få faglig påfyll. Det er alltid sunt. Alltid! Ære være Morten Wensberg for å ha fått istand dette tilbudet, sier en entusiastisk Morten Fagerjord.

Og når Dirigentuka er over, ja da er jo sommeren over! Med nyladete batterier kan bare en travel sesong starte.

– Jeg skal i alle fall være klar, sier Morten Fagerjord.