– Det har vært en fantastisk uke, jeg kan ikke huske å ha hatt en så bra vinterferie noensinne. Det har gitt meg så mye, konstaterer hornspiller Tron-Petter Nilsen Aunaas fra RØST.

Det har vært en fantastisk uke

NMF Øst var arrangør, med støtte fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, LNU. Som et såkalt lavterskeltilbud skulle det ikke koste mye å få ta del i dette. Hver deltager betalte kun 60 kroner til sitt eget korps. Og alt foregikk altså i et hus med veldig mye historie, og som for over hundre år siden på folkemunne faktisk ble kalt Afrika. Dette har prosjektleder for inkludering i NMF Katja Furnes blitt fortalt av Sagene Janitsjar, korpset som i dag drifter huset.

– Vi er så glade for at VinterPULSE fikk lov til å være i Sagene festivitetshus i vinterferien, sier hun.

Instruksjon fra PULSE-teamet og RØST-deltakere. Foto: Marius Sørhus

Instruksjon fra VinterPULSE-teamet bestående av RØST, PULSE og tidligere PULSEdeltakere. Foto: Marius Sørhus

De påmeldte fikk mye med på kjøpet. Thulani Maluleka, sammen med sine kollegaer i PULSEteamet dirigerte alle gjennom en hektisk uke med mye læring og morro. Med seg hadde han representanter fra det unge regionale elitekorpset til NMF Øst; RØST. De samarbeidet med PULSE om det praktiske, musikalske og fungerte ikke minst som språklig bindeledd mellom barna og det sørafrikanske korpset. De hjalp til med avvikling av frokost og middag og hentet og leverte alle barna på sine respektive skoler hver dag.

– I tillegg til å være uvurderlige for gjennomføringen av uken, tar de nok med seg erfaringer de vil få bruk for senere i både liv og arbeid, sier administrativ leder for VinterPULSE Siri Thorson om RØST-gjengen.

Musikk som inkludering og helsefremmende arbeid

PULSE-bandet er en del av prosjektet PULSE som er et samarbeid mellom Norges Musikkorps Forbund og søsterorganisasjonen Field Band Foundation i Sør-Afrika. Det hele er finansiert av Fredskorpset. Utvekslingen går begge veier, og flere representanter fra NMF har hatt praksisperioder i Sør-Afrika. Det utveksles erfaringer, og det jobbes med å beskrive sammenhengene mellom musikk og helse.

– Det er fint å kunne dra nytte av erfaringene som norske deltakere har med seg tilbake fra Sør-Afrika, sier prosjektleder for PULSE Silvelin Havnevik, og viser til at det er flere tidligere deltakere som er med i lederteamet i VinterPULSE.

Koreografi og samkøring. Foto: Kim Husby

Koreografi og samkøring med Stella som instruktør. Foto: Kim Husby

Musikk, sang, dans og mat

Den Ghanesiske kokken Hamida Mahama sørget for at barna fikk deilig, næringsrik og spennende mat hver dag.

At barna hadde det morsomt, og nye vennskapsbånd ble formet var lett og se, men man inviterer ikke profesjonelle utenlandske musikere og Norges neste generasjons korpsdirigenter bare for å leke korps. På fredagen skulle det holdes konsert for foreldre og alle andre som hadde lyst til å komme og se.

Gjestene ankommer – endelig showtime

Fredagen kommer, og akkurat når noen kanskje følte at uken hadde vært litt lang, ble den plutselig så altfor kort igjen.

Syngende på vei inn til forestilling. Foto: Kim Husby

Syngende på vei inn til forestilling. Foto: Kim Husby

Sagenegutten og korpsentusiasten Jørgen Foss ledet en fullstappet sal gjennom forestillingen. Det alle fikk se var en gjeng som ble så løftet av å endelig ha publikum på plass og scenelyset dempet. Det meste satt som det skulle, og mye bedre enn på de fleste prøver. Imponerende!

Jeg skulle ønske det varte, ikke én uke til, men et år til

Forestillingen foregikk på scenen, blant publikum, og det var soloer, gjesteopptredener og til og med publikum måtte bli med. For når maestro Thulani dirigerer da følger man. Sånn er det bare.

– Jeg skulle ønske det varte, ikke én uke til, men et år til, meddelte en ung perkusjonist til sine foreldre med en gang showet var over fredag kveld.

VinterPULSE-deltakere på scenen. Foto: Kim Husby

VinterPULSE-deltakere på scenen. Foto: Kim Husby

Klemmer satt løst, og komplimenter ble gitt, men det var over for denne gang. Mange slitne, men lykkelige barn og foreldre forsvant sakte men sikkert ut av bygget hvor så mye kulturhistorie har blitt skapt før.

Denne kvelden var i så måte intet unntak!