Reid Gilje til Dirigentuka
I 2022 er Dirigentuka 10 år og nok en gang gleder vi oss til å invitere dirigenter og dyktige foredragsholdere til Stavanger i august. Nytt av året er at vi får med oss Reid Gilje som skal holde foredrag og workshop, og vi har tatt en prat med den anerkjente dirigenten om hva han vil lære bort til årets deltakere.
Som fast dirigent for Eikanger-Bjørsvik Musikklag, dirigerer jevnlig alle de norske forsvarskorpsene og aktiv arrangør, er Reid Gilje blitt et anerkjent navn i korpsbevegelsen. I år kommer han til Dirigentuka, hvor han skal holde foredrag, lede workshop og undervise på kurs.
– Jeg er vel en slags “musikalsk vaktmester”, ler Reid, som har en allsidig bakgrunn som dirigent og musiker. Han har spilt i janitsjarkorps, brassband, storband og vært freelancer i Bergen med oppdrag på teater, studio, TV og diverse blåserekker. Han har dirigert Eikanger-Bjørsvik Musikklag i over 20 år og undervist barn på NMFs sommerkurs siden 1987. Han er også tidligere musikant i Stavanger Musikkorps av 1919 og Stavanger Brass Band, som begge skal være praksiskorps under Dirigentuka. Reid synes det er kjekt å observere at det fremdeles er musikanter i disse korpsene som var aktive tidlig på 1980-tallet! Og det er jo et veldig viktig element: At man kan utøve musikk i hele livsløpet!
– Jeg har ikke så veldig sans for sjangersperrene. Det er noen kunstige skiller mellom brassband og janitsjar, mellom jazz og klassisk. Og også mellom jazz/klassisk og korps. Man må ta musikken på alvor, uansett sjanger og besetning. Det må være mulig å rett og slett bare være glad i musikk. Det er et godt utgangspunkt tror jeg.
– Kommunikasjonen er et sterkt virkemiddel i musikken
Under Dirigentuka skal Reid blant annet snakke om teamet “Den viktige gruppeøvelsen”.
– Dette handler om gruppeøvelsen som essensiell byggestein. Hvordan man jobber med de forskjellige elementene for å få de gode. Gruppeøvelsen er et element i å utvikle ensemblet, og også utvikle den enkelte musikant.
Det å ha en forbedring, at samspillet blir bedre, at musikantene utvikler seg musikalsk, er en veldig viktig bærebjelke. Progresjonen trenger nødvendigvis ikke være veldig rask, men at progresjonen er tilstede er essensielt.
Her er vi tilbake til den ‘musikalske vaktmesteren’. Ofte er en del av jobben vår å sette musikanten i stand til å gjøre det som kreves. Dette er i utgangspunktet ikke kunstnerisk jobb, men ofte en mer pedagogisk jobb. Dette har jeg lyst til å dele noen tanker om.
Også god kommunikasjonen mellom musikantene og dirigenten må til for å få til det gode samspillet.
– Det å finne det gode samspillet gjør noe positivt med oss mennesker. Selve kommunikasjonen, det synes jeg er interessant. Jeg studerte juss en periode, men fant jo ut at jussen ofte bare trer i kraft når folk ikke er enig. Da var det mye kjekkere å søke denne enigheten i musikken. Kommunikasjonen mellom folk er et sterkt virkemiddel i musikken.
For dirigenter på alle nivå
Alle som er interessert i å utvikle korpset og musikantene vil få nytte av Reids foredrag.
– Jeg prøver å fokusere på metoden for å løse de musikalske målene. Dirigenten må være i stand til å uttrykke seg musikalsk, kommunisere ut de musikalske ønskene. Men man må altså også klare å sette musikantene i stand til å gjennomføre det.
Dette er noe korps kan få til selv med en ung besetning, fortsetter Reid.
– Jeg hører av og til korps hvor nivået nødvendigvis ikke er veldig høyt, men hvor dirigenten har jobbet så til de grader med klang og frasering og de låter knallbra! Det imponerer meg at de får til det. De har en felles tanke om samspill allerede der. Det er fascinerende, og noen er ekstremt flinke på det.
Nå gleder vi oss til å invitere Reid til Dirigentuka 2022.
– Dette er første gang jeg skal være med på Dirigentuka på ordentlig. Jeg har vært innom før og hørt på noen prøver eller fått med meg avslutningskonserten med Stavanger Brass Band. Nå gleder jeg meg til å møte dirigentene. Og kanskje kan jeg få noen gode tips, jeg og!