Andre påskedag: Solen skinner og det er ca 20 grader pluss i Bergen. Likevel er Grieghallen godt besatt når EBML og Smørås Skolemusikk avholder sin før-EM-konsert denne ettermiddagen.

Knappe to timer seinere har publikum fått høre nøyaktig det programmet korpsene skal spille i Montreux.

Nervøs før trekning

I år er det 13 korps som skal kjempe om EM-tittelen. Italia har for første gang tatt steget opp blant de beste, mens Sveits stiller med to korps, siden Valaisia Brass Band er tittelforsvarer.

– Vi regner de og Cory Band som våre hardeste utfordrere, sier leder i EBML, Stig Ryland. Han innrømmer at han kjenner det i magen knapt to døgn før trekning. I fjor ble korpset nr 5 og spilte først på pliktnummeret.

– Jeg håper vi er heldigere med trekningen i år.

– Hva er målet før årets konkurranse?

– Vi skal få ut det beste av korpset, og vi mener vi er god nok til å gå til topps, fortsetter Ryland.

Eikanger-Bjørsvik Musikklag tar imot applaus etter generalprøven før årets EM i Montreux

Det mentale kan avgjøre

Også i år har nordhordlandskorpset hentet inspirasjon utenfor korpset for å løfte seg til det ytterste. Den tidligere håndballspilleren Anja Hammerseng Edin har snakket om at korpset må vrære fryktløs, og at man må bygge seg selv for å bygge fellesskap. I tillegg har de hatt besøk av soloslagverker i Bergens filharmoniske orkester, Peter Kates, som har snakket om det å prestere på scenen.

Heftig påske

Mens EM nærmest er blitt rutine for EBML, er det spennende og nytt for musikantene i Smørås Skolemusikk. Riktignok deltok korpset på 90-tallet, men da var ingen av dagens musikanter født. Og musikantene i korpset fra Fana i Bergen har brukt påsken godt. Hele seks øvinger er det blitt, i tillegg til konserten 2. påskedag. Under søndagens konkurranse spiller de som nummer tre av fem korps. Det er ett pliktnummer, Argos, i tillegg til tre selvvalgte stykker.

Solfylte øvingsdager for kornettrekken i Smørås Skolemusikk.

Travlest i EM

Korpset dirigeres av Magnus Brandseth, også kjent som en av tubaistene i EBML. Nylig dirigerte han Os Musikkforening til seier i 2. divisjon, på søndag venter hans foreløpige høydepunkt som dirigent når han skal lede Smørås Skolekorps på scenen i Montreux.

– Det kommer til å bli stort, jeg gleder meg og korpset er godt forberedt. Jeg har tidligere dirigert Kløvheim Skulekorps i Nordhordland og de to korpsene minner litt. Da jeg kom hit til Smørås merket jeg at det var en god korpskultur i veggene, men at den trengte å vekkes litt.

KONSENTRASJON: Magnus Brandseth forbereder en travel EM-helg. Fredag og lørdag spiller han med EBML, søndag dirigerer han Smørås Skolemusikk.

Og fremgangen til korpset har vært markant under Magnus sin ledelse. Og han får gode skussmål fra musikantene. Det at han kunne navnene på alle musikantene på den første øvelsen gjorde inntrykk.

– Såpass bør det være, sier Magnus. Det er viktig å se musikantene og at de blir sett.

Konkurransen streames

Som vanlig under EM setets det sammen et europeisk ungdomsbrassband. I år stiller Norge med to deltakere. Det er Kristina Aase Fransson (kornett) og Rose Øvretveit (trombone). De går på henholdsvis Toneheim – og Manger folkehøgskole.

Både EBML og Smørås Skolemusikk reiser nedover med en solid heiagjeng, men for de som er igjen hjemme er det mulig å følge arrangementet via denne lenken.