Korpsbygger og prosjektleder for Ungdomsløftet, Per-Einar Fon, er strålende fornøyd med å se at prosjektet er over i en ny fase og gleder seg over at dette kun er startgropen på den tiårige satsningen.
– Ungdommen er selve gullet i korpsene og endelig er det deres tur!

Det er på øvelsen det skjer

En av tiltakspilotene som nå er i gang setter fokus på det de fleste korps gjør aller mest – nemlig de ukentlige øvelsene. I den gode øvelsen kommer to dyktige veiledere ut til korpsene for å observere og komme med gode og forståelige tips til hvordan øvelsen kan bli enda bedre for musikantene.
– Det er inspirerende å oppleve det sosiale samspillet mellom musikantene, alle de flinke ungdommene og ikke minst å observere øvelser der dirigent og musikanter har funnet den gode tonen i samarbeidet, sier Gunhild Onsøyen og Dag Helle Bysting, et av makkerparene som allerede har vært på besøk hos flere korps i Trøndelag.

Stathelle Skolemusikkorps i NMF Sør har gjennomført tiltakspiloten ‘Spillkveld’. De fikk en annerledes øvelse da Peter og Paseka fra PULSE-teamet sammen med en veileder besøkte dem på øvelsen. Dirigent Frøydis Aslesen synes besøket var kjempegøy!
– Pulse-teamet lærte de eldste en låt og en dans som de etterpå skulle lære de yngste i korpset. Det blei en helt spesiell stemning da de eldste fikk ta kontrollen og lære bort videre. Det blei en fellesskapfølelse, alle bidro og noen fikk en rolle som instruktør som de ikke har hatt tidligere. Det var gøy å se hvordan alle strålte denne kvelden. Alle voksne blei også med! Vi pleier å «showe» litt på kjøpesenter og i gata med formasjonsmarsjering og nå fikk vi lyst til å bruke det vi har lært til å bli enda mer synlige. Kanskje på 17. mai?

Ivrige ungdomsinstruktører hos Stathelle Skolemusikkorps Foto: Camilla T. Lotherington/NMF

Fornøyde ungdommer

Resultatene fra de innledende undersøkelsene i Ungdomsløftet viste tydelig at ungdommene har to viktige grunner for å bli i korpset – musikken og fellesskapet. Henrik Evensen, ungdomsrepresentant i Hosle og Bekkestua Skolekorps er veldig fornøyd med besøket i hans korps. «Det var gøy med en annerledes kveld og jeg tror det styrker fellesskapet i ungdomsgruppen å gjøre noe nytt sammen. Vi følte oss også tatt på alvor i møte med det nye korpsstyret og dirigent i oppsummeringen etterpå. En veldig hyggelig kveld!»

Hva skjer videre?

De neste ukene er det enda flere korps som får oppleve annerledes øvelser og møter gjennom de ulike tiltakspilotene som rulles ut denne våren. Ressurspersoner i korpsene rapporterer fortløpende i skjemaer om opplevelsene og allerede i mai blir det en større evaluering. Da møter vi veiledere, PULSE-teamene og ungdommer som har deltatt for å høre mer om deres møte med tiltakspilotene. Spennende og morsom tid med høyt engasjement for ungdom i korps.

Fornøyde veiledere, Dag Helle Bysting og Gunhild Onsøyen, i disse tider ute med Den Gode Øvelsen. (Foto: Gunhild Onsøyen)