Lokale skolekorps inntar teaterscenen
Fredag 20. oktober er det urpremiere på Teater Innlandets storsatsing «Korps – en slags kjærlighetshistorie». Forestillingen, som er skrevet av Knut Nærum, åpner for fullsatt sal i Hamar Kulturhus – akkompagnert av Stange skoles musikkorps og Tangen Skolekorps.
46 lokale skolekorps
I følge Teater Innlandet selv er «Korps» en teaterforestilling som hyller korpslivet i bygd og by. Forestillingen skal på turné i Hedmark og Oppland, og skal spilles hele 27 ganger fra 20. oktober til 25. november. 24 forskjellige kulturhus står på turnélisten – det samme gjør totalt 46 lokale skolekorps. Hvert spillested har 1-3 lokale korps, avhengig av størrelsen på de ulike korpsene.
– Under planleggingen så vi at vi burde invitere flere korps til å samarbeide, slik at flere fikk være med og korpsene ble større. På den måten kunne også de aller minste skolekorpsene få delta, sier Kåre Nordseth som er korpskoordinator, tekniker og lysdesigner på oppsetningen.
Musikalsk frihet
Det er én låt som er fellesnevner i alle forestillingene, og det er Teater Innlandets Mars, som er komponert av Øivind Roos spesielt for denne oppsetningen. Utenom dette får korpsene selv bestemme hvilken musikk de vil spille.
– Korpsene har romslig med spilletid i forestillingen, og får plukke musikk fra sitt eget repertoar, basert på noen enkle retningslinjer fra teateret. Dette kan for eksempel være «her trenger vi en julesang» eller «her trenger vi glad, livlig musikk». På denne måten kan alle være med uansett nivå, sier Nordseth.
«Noe av det norskeste som finnes»
Ideen til «Korps» var det teatersjef Janne Langaas som sto for.
– Janne hadde ideen til stykket baser på sin egen skolekorpsbakgrunn og at korps er noe av det norskeste som finnes, sier Nordseth.
– Hun spurte Knut Nærum om han ville skrive manus, og det takket han gladelig ja til. Det blir en forestilling med varm humor, hvor vi har det morsomt med skolekorps og livet rundt, fortsetter han.
Det er ingen tvil om at Knut Nærum har trykket Korps-Norge til sitt bryst etter å ha satt seg inn i temaet.
– Drømmen er at stykket bidrar til at det blir enda flere som spiller i korps i fremtiden, sa han til Hamar Dagblad i september.
Kåre Nordseth er enig:
– For Teater Innlandet er det alltid et mål å levere scenekunst av høy kvalitet med forestillinger som betyr noe for dem som ser på. Når vi med «Korps»-forestillingen kan gjøre det sammen med over tusen skolekorpsmusikanter ønsker vi at de, og publikum, skal bli enda gladere i både korpsmusikk og teaterkunst, avslutter han.