Lange dager på Dirigentuka
– Sist jeg var på dirigentkurs var jeg 16 år og gikk D1 på Ørsta folkehøgskole. Dette er min første deltakelse på Dirigentuka, og det oppleves som å være omtrent to mil utenfor komfortsonen.
Det er Sissel Dyrhaug som sier dette. Til daglig jobber hun med fornybar energi i Statoil, men har valgt å bruke siste ferieuken på å suge til seg kunnskap på Dirigentuka.
– Det handler litt om å tvinge meg til å hente nye impulser. Det er slett ikke nødvendig å reise til Tibet og gå i kloster, en tur hit til Bjergsted gjør samme nytten, sier Dyrhaug, som opprinnelig kommer fra Ulsteinvik og spilte i Jøleik skulekorps og minnes sommerkurs i Ørsta med brødrene Førde i førersetet.
– Vi spilte om natta og dirigerte om dagen. Det var fantastisk moro.
– Hva er den største aha-opplevelsen du har hatt her?
– Tja, i min daglige jobb blir vi blant annet coachet i «å ta rommet». Jeg ser store paralleller til det å dirigere.
Dirigentuka 2015 finner du her.
Mange unge
Prosjektleder Morten Wensberg haster forbi og opplyser om at alt går litt bedre for hvert år som går.
– Det som er veldig bra er at 40 % av deltakerne er 25 år eller yngre. Men miksen av yngre og eldre, erfarne og uerfarne er også styrken med et slikt arrangement. En annen utvikling som også er svært gledelig er at flere deltakere enn før er med under hele uka, sier Wensberg.
Det gjelder blant annet Sissel Dyrhaug. I tillegg har hun delt sine erfaringer med venner og kjente, og neste år kommer flere av disse på Dirigentuka.
– Jeg har stort hus her i Stavanger, så overnatting er ikke noe problem, sier hun.
Progresjon
Cathrine Winnes har vært flere ganger på Dirigentuka, og synes det er kjekt å jobbe med deltakerne.
– Nå er vi på dag tre, og flere av dem har hatt en enorm utvikling i løpet av disse dagene.
– Har du noe bestemt mål for samlingen?
– Nei, det er mer elevbasert. Men det handler om å formidle musikk, og få dem til å knekke noen koder. Innimellom betyr det at jeg for eksempel ber dem legge vekk partituret mens de dirigerer. De fleste opplever det som skummelt, men det gir dem også noen aha-opplevelser, forhåpentligvis, sier Winnes, som atter en gang skal dirigere Christiania Blåseensemble under NM janitsjar i Trondheim til våren.
– Det blir kjekt, jeg gleder meg til det.
Forelesninger
I tillegg til en rekke arenaer der deltakerne får mulighet til å dirigere (Stavanger Brass Band, Stavanger Musikkorps av 1919, Stavanger Symfoniorkester og Nylund Skolekorps) er det en rekke forelesninger. Phillip Dammen snakket blant annet om overlevelsesstrategier når en skal prestere. Med en rekke bruk av eksempler og presisering av viktigheten av ord og hvordan vi formidler ting på, holdt han forsamlingen i ånde i to hele klokketimer.
Så det er bare å krysse av medio august 2016, da er det klart for nok en Dirigentuka.