180 dansere og 40 musikere er i innspurten for det som regnes som verdenspremiere den 18. desember i Bærum Kulturhus. Det er første gang i verden at Nøtteknekkeren spilles med blåsebesetning.

Den tradisjonsrike balletten er en populær førjulsforestilling over hele verden. Musikken er komponert i 1892 av Peter Tsjaikovskij og opprinnelig skrevet for symfoniorkester.
– Fordi balletten er så populær, og mye av musikken er godt kjent, var det overraskende at vi ikke fant arrangementer for janitsjarkorps. Det viste seg at det bare er de mest kjente satsene som er arrangert for vår besetning. Da vi oppdaget dette hadde vi allerede sagt ja til oppdraget, og satte i gang arbeidet med å finne en som kunne arrangere musikken. Det er en ære å få være de første som gjør dette, og at musikken er tilpasset spesielt til oss, sier leder i Opus 82, Kathrine Warg.

Helhetlig lydbilde og gode arrangementer
I samarbeid med KGB dans & ballett ble en av Norges fremste arrangører, Øivind Westby, engasjert for å transkribere hele 90 minutter musikk for symfoniorkester til janitsjarbesetning.
– En av de største utfordringene når man spiller transkribert musikk er å få ensemblet til å klinge som om det er det opprinnelige orkesteret som spiller. Lydbildet blir annerledes når fiolin, bratsj og cello erstattes av klarinetter, euphonium og saksofoner, to tubaer skal være åtte kontrabasser og hele korpset må klinge symfonisk. Det krever at musikerne setter seg inn i andre instrumenters kvaliteter i tillegg til å formidle musikkens karakter slik Tsjaikovskij skrev den. Prosessen har vært lærerik og veldig inspirerende for oss, understreker korpsets faste dirigent Andreas Grønneberg, som til daglig er tubaist i Forsvarets stabsmusikkorps.

– For å sikre et helhetlig musikalsk uttrykk og at de instrumentale ideene ble oversatt på samme måte gjennom alle satsene var det viktig for oss at all musikken var arrangert av samme person. Vi er veldig glade for at Øivind Westby takket ja til denne oppgaven, sier Andreas Grønneberg.

Nå nærmer det seg forestillingshelg. 180 dansere på scenen, og 40 musikere i orkestergraven gjør sine siste forberedelser før det braker løs med fire forestillinger den siste helgen før jul.

Les mer her