Styreleder Ole Sverre Brekke forklarer om forberedelsene:
– Korpset begynner å «tygge litt» på DM-stykket på senhøsten, og fremfører gjerne et utdrag i forbindelse med nyttårskonserten. Det er likevel først etter nyttårskonserten at fullt fokus settes på DM-musikken, forteller han. Forberedelsene er målrettet:
– Øvingen skjer først og fremst gjennom effektive og gode fellesøvelser. De enkelte instrumental-instruktørene kan også hjelpe til med å øve på spesielle partier på enetimer. Finpussen før DM skjer gjerne i forbindelse med et helgeseminar tett opptil mesterskapet, avslutter han.

Er korpset ditt meldt på Distriktmesterskapet?

Dirigent Thomas Lepanto Høiby Verket forteller om prosessen bak utvelgelsen av DM-musikken:
– Det viktigste er å ha noe å strekke seg etter. At man har ett eller flere musikkstykker man jobber veldig detaljert med. Utviklingen i et skolekorps er alltid dynamisk så man kan ikke sammenlikne plasseringer eller poengsummer fra år til år, påpeker han. Derfor er alltid musikalsk utvikling målet:
– Vi får en periode hvor vi jobber med musikk som utvikler korpset. Det er også viktig for veldig mange av musikantene å spille «skikkelig» korpsmusikk, altså originalskrevet musikk for korps. Konkurranser er en fin arena å gjøre dette på, syns han.

Langsiktig arbeid kronet med seier

Korpset feirer 30 år i 2018, og har planlagt en korpstur til Festival Tropical i Almunécar i Spania rett etter skoleslutt, men har hatt ting å feire også i år. Nes Skolekorps gikk av med seieren i 2017-mesterskapet med knallsterke 95 poeng. Dette var resultat av flere års målrettet jobbing, mener styreleder Brekke:
– Musikantene i Nes skolekorps la for noen år siden et meget godt grunnlag gjennom intensive øvingsperioder. Dette førte til at den enkelte musikant hevet seg og ble bedre, samt at en god øvingskultur ble etablert i korpset. En del av musikantene spiller også i voksenkorpset Nes Janitsjarkorps. Dette fører til at de blir enda bedre musikere, og kan ta enda større ansvar i skolekorpset, mener han. I tillegg legges grunnlaget tidlig:
– Vi har også gode dirigenter for både aspirantkorps og juniorkorps, så musikantene som etter hvert kommer opp i hovedkorpset er godt rustet for deltakelse der. Alle disse faktorene, kombinert med en dyktig og engasjerende dirigent, har nok bidratt til suksessen Nes skolekorps har hatt de siste årene.

Dirigenten selv utdyper:
– Musikantene i Nes skolekorps har i alle år hatt et veldig sunt forhold til konkurranser. Vi deltar først og fremst i konkurransene for å spille musikk vi liker veldig godt på en flott konsertscene. Opplevelsen på scenen har alltid vært det viktigste, understreker han før han smiler:
– Dette er selvsagt en floskel og noe de fleste sier, men jeg har etterhvert dirigert korps i mange år og jeg føler virkelig at musikantene i Nes skolekorps er mer opptatt av den musikalske opplevelsen fremfor resultatlista. Noe av nøkkelen til suksessen ligger kanskje i at vi alltid velger musikk som musikantene elsker å øve på, lurer han.

Straffes av korpset

Høiby Verket investerer mye av seg selv i forberedelsene, og utfordrer musikantene sine både musikalsk og med humor.
– Det er som regel er et veddemål med undertegnede inne i bildet i forhold til plassering, og jeg har dessverre hatt for vane å tape de veddemålene. Tvangsopprettelse av personlig ferie-vlog [videoblog, red.anm.] og tatovering på armen er tidligere resultater av slike veddemål. På nyttårskonserten i år skal jeg synge og spille tubasolo, som resultat av årets NM-resultat, ler dirigenten. Men «straffen» tar han lett på:
– Det er ikke alltid jeg taper veddemålene, men som oftest innfrir jeg jo det jeg har lovet å gjøre allikevel. Opplevelsen musikantene gir meg på scenen mener jeg gjør dem fortjener til det!

 

Så blir det spennende å se hva dirigenten utsettes for neste år. Vi ønsker lykke til med forberedelsene!

Mange korps er allerede påmeldt DM 2018