Det kan være små ting som gjør stor forskjell på om et rom er egnet til konsert eller ikke. Å kunne endre akustikk i et rom, er et eksempel. Et annet eksempel er tydelig på Grefsen skole, som i fjor fikk en ny flerbrukshall:

I det store nybygget kan idrettsinteresserte spille ball i én sal, mens musikkinteresserte kan ha konsert i naborommet. De slipper å høre hverandre fordi veggen imellom er hul og isolerer, skriver Dagsavisen.

Les hele artikkelen i Dagavisen

I tillegg er bygget planlagt slik at skolen kan gi låntakerne tilgang til ett rom uten at de får tilgang til hele skolen.

Det er grenser for hvor lenge kor og korps vil overleve hvis de alltid skal måtte kjempe i motbakke. Hallstein Bjercke (V)

– For oss som driver med kulturlokaler til daglig, så virker noen av disse byggespesifikasjonene ganske selvsagte, men det er disse små tingene som fører til at en del skolelokaler ikke fungerer i dag. Vi har pleid å si at å ikke tilpasse byggene til kultur er litt som å skulle bygge fotballbane i nedoverbakke. Det ville man aldri gjort, sier leder for Oslo musikkråd, Eline Vistven.

Norsk musikkråd har jobba lenge med problemstillinga

Det er Oslo musikkråd som har initiert arbeidet, og de har kartlagt situasjonen for Oslo-byrådet. Sist uke vedtok byrådet i Oslo at skoler skal fungere som lokale kulturhus. Dette er nå del av de nye kravene til skolebygg, som det skal bygges mye av i Oslo framover.

Å ikke tilpasse byggene til kultur er litt som å skulle bygge fotballbane i nedoverbakke. Det ville man aldri gjort. Eline Vistven

Norsk Standard sikrer betre musikklokaler

Standarden skal sikre bedre musikklokaler og vil være et nyttig verktøy for musikere, planleggere, kommuner og andre som ønsker å skape gode lydforhold i nye og eksisterende musikkrom.

Vil jobbe i medbakke

– Lokaler til lokale kulturaktiviteter finnes nesten ikke. Der det ligger til rette for det, så vil det vokse fram mer kultur og aktivitet, sier Iver Waage i musikkrådet.

– Det er grenser for hvor lenge kor og korps vil overleve hvis de alltid skal måtte kjempe i motbakke, sier kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V).

Korpsene er klare til å jobbe i medbakke!