Første dag var viet rekruttering. Et tema som alltid er relevant. Første dag var både dirigenter og styremedlemmer til stede da Birgitte Grong, nasjonal musikkonsulent i NMF, engasjerte forsamlingen med sitt foredrag om rekruttering.  Et av de første spørsmålene hun stilte forsamlingen var følgende:

«Hvorfor engasjerer du deg i korps?» Og fortsatte.  «Hvilke verdier i korps er viktig for deg? Og forsamlingen lot seg ikke be to ganger. Og det er nettopp dette engasjementet som er den viktigste grunnen til at Kine Aasen har meldt seg på det regionale dirigentnettverket.

– Jeg ønsker å få med meg alt av hva andre dirigenter gjør og ikke minst hvordan.  Jeg opplever at ting gjøres altfor forskjellig rundt omkring, sier 26-åringen, som dirigerer Vågsbygd Skolekorps og Flekkerøy Skolekorps i Kristiansand.  Hun har sin musikalske bakgrunn fra Skien Skolemusikk og er veldig engasjert i arbeidet sitt.

– Under diskusjonen kom det fram at det er svært viktig at den lokale rektor er positiv til korpset. Hvordan er situasjonen for dine korps der?

– Ikke særlig bra. Vi informerer så godt vi kan om at vi f.eks er blitt nummer tre i det regionale mesterskapet, vi ønsker at skolens ledelse skal føle stolthet til korpset, men det går liksom ikke inn. Men vi må bare fortsette, sier Kine, som kjenner seg igjen i mange av de spørsmålene som ble tatt opp av Birgittte Grong.

Kine Aasen er opptatt av å lære mest mulig av andre dirigenter.

Musikkøvelsen er hovedaktiviteten

Sistnevnte var opptatt av at korpsene må ha fokus på kjerneaktiviteten.

– Hvis der ikke er kvalitet på gruppeøvelsen, så er det vanskelig å rekruttere. Dette skjer hver uke, hele året. Så det er viktig å tenke rekruttering hele året, ikke bare en gang i året.

I forkant av de regionale nettverkene har det vært et  nasjonalt dirigentnettverk i perioden 2013-2015. Det nasjonale nettverket har pekt på en del suksessfaktorer i skolekorps.

  • grunnopplæring
  • engasjement
  • målsettingsarbeid
  • repertoarkunnskap og -arbeid
  • mestringsopplevelser
  • kontinuitet på ledersiden
  • samspill fra dag 1!

Jo flere som har eierskap til korpset, jo lettere og gøyere å drive! er et av mange mantra til Birgitte Grong, nasjonal musikkonsulent i NMF.

Musikksjef i NMF, Harald Eikaas, er svært godt fornøyd med den første regionale nettverksamlingen.

– Dette var en flott start og det skal også være en samling i Langesund om ikke så lenge. Etter hvert skal vi ha samlinger i alle regioner. Enkelte regioner har tidligere hatt ulike samlinger og nettverk. Nå trekker vi på erfaringer fra tidligere arbeid og har utviklet et opplegg som treffer både dirigenter, kulturskolepersonale og tillitsvalgte i korpsene.

Her kan du se invitasjonen og hele programmet for den første dirigentsamlingen i NMF sør.