Stemningen sto i taket blant musikanter og foreldre da de innså at de havnet på andreplass. Konferansier under mesterskapet, Stein Skorpholm poengterte under resultatopplesningen at det aldri hadde vært så tett mellom de to beste korpsene før. Og la til;
– Dommerne (Grethe Tonheim og Adam Cooke) insisterte på at det skulle være sånn.

Enormt

Magnus Brandseth har dirigert Smørås Skolemusikk siden 2014. Han var selvsagt fornøyd etter at de de har gjort sin beste prestasjon i Europa noensinne. I 2019 ble de nummer tre av fire.

– Umiddelbart etter at resultatet ble lest opp, kjente jeg på en liten skuffelse, med tanke på hvor nær vi var. Men når det får synke litt, så er dette en enorm prestasjon. Med tanke på hvor krevende det har vært med korona i to år, så er jeg kjempestolt over hva de leverte i dagene. Særlig utviklingen de siste dagene har vært eksepsjonelt gode.

Hadde alt å vinne

Tidligere på dagen ga han de 32 musikantene klar beskjed om hva det dreide seg om:

– Dere skal spille en konsert, det er det dette handler om. Senk skuldrene, nyt øyeblikket og hold avtalene vi har inngått. I salen vil dere kanskje føle det som om det lengre til sidemannen enn det pleier å være.

Og musikantene tok han på ordet, leverte nydelig og ble møtt av norske flagg og entusiastiske nordmenn. Etter konserten mottok korpset fra Bergen sør stående applaus, vel fortjent.

De tre stykkene utenom konkurransens pliktnummer hadde også lokalt tilsnitt. Fredrick Schjelderup (komposisjon) og Svein Henrik Giske (arrangement) sto bak de tre stykkene korpset spilte, i tillegg til konkurransens pliktnummer.

Litauisk korps med norsk dirigent

Det litauiske korpset, Brass Band Aukštyn, ble nummer fire og norske Bjørn Breistein dirigerte.

– Jeg kjenner ikke alle detaljene, men jeg tror alle kan forstå at det har vært krevende for et litauisk korps å kunne delta her i EM. Men en fjerdeplass i dette selskapet står det respekt av. Vi har mange unge i korpset, blant annet hadde vi to solister som begge var 11 år, sier bergenseren. Han synes det har vært kjekt å dirigere korpse, som kan beskrives som et norsk regionkorps,  og gjør det gjerne igjen. På spørsmål om han ser for seg å dirigere dem under neste års EM, er svaret:
– Altså, dette er et korps som omtrent planlegger fra en heg til neste. Men jeg er en del i Litauen og trives godt der, så hvem vet.

Les også: Reiser til EM med forventninger

Resultatliste