Symphony Hall med sine 2200 seter og fantastiske akustikk er klar for å ta imot 23 korps som konkurrerer lørdag 30. april og søndag 1. mai.

Lørdag avvikles ungdomskonkurransen med totalt åtte deltakerkorps. Norge stiller med Smørås Skolemusikk. Korpset holdt sin «før-EM-konsert» mandag kveld. Onsdag sitter de på flyet for å gjøre de siste forberedelsene. Dirigent Magnus Brandseth ser frem til konkurransen. Siste uke blir det øving eller konsert hver dag utenom reisedagen.

– Det har løsnet de siste dagene, så blir det spennende å se hvor vi havner. Men vi konkurrerer først og fremst mot oss selv, sier Magnus. Smørås deltok i Montreux i 2019, og var kvalifisert for deltakelse i 2020. Etter at mesterskapet både i 2020 og 2021 ble avlyst, var det nesten slik at musikantene ikke våget å tro på det da de fikk beskjed om at i 2022 blir det EM.

– Den avgjørelsen var svart viktig, sier den ene korpslederen, Gunn-Vibekke Erstad. Hun legger til at det er et økonomisk løft å reise på et EM.
– Men når det er sagt, så har det vært mange kreative tiltak for å få inn penger, og det gjør at alle musikantene reiser over uten å betale. I tillegg til de som sitter på scenen, så er vi en god heiagjeng, så totalt sett er det et sted mellom 70 og 80 mennesker som vil være i Birmingham og sette sitt preg på konkurransen.

Smørås Skolemusikk spiller lørdag formiddag, tterfulgt av toppkorpsenes pliktnummer som i år er Saint Triumphant av Philip Wilby. Søndag starter med «challenge section» (tidligere b-section) som i år har fire deltakerkorps, etterfulgt av toppkorpsenes selvvalgte nummer. Den øverste divisjonen, «championship section», har elleve deltakerkorps.

Ut av korona

Stavanger Brass Band vant NM brass i 2020 og var klar for å representere Norges Musikkorps Forbund i EM i Malmø i 2021. Etter to år med avlyste arrangement, er de godt forberedt og klar for å reise til Birmingham og Symphony Hall. Daglig leder i NMF Rogaland, Lilli Anne Grong, har snakket med styreleder Anders Rydberg og leder i musikkutvalget, Karianne Flåtene Nilssen.

– Korpset har hatt en god oppkjøringsperiode. Tormod Flatene har gjennom våren gjort grundige forberedelser, slik at sjefdirigent Allan Withington har hatt et godt grunnlag de siste ukene opp mot konkurransen. Allan Withington har vært i Stavanger siden 2. påskedag og en to ukers oppkjøringsperiode har gitt korpset ro til å få jobbe på det detaljnivået de ønsker.

Stavanger Brass Band har høye forventninger til egne prestasjoner. Karianne Flåtene Nilssen er korpsets solotrombonist, og hun er klar på ambisjonsnivået:
– Målet er å vinne. Etter at det i slutten av januar ble bestemt at EM skulle arrangeres, har det tatt noe tid å komme i riktig modus. To år med avlysninger påvirker troen på om dette blir noe av, men nå er vi veldig klar, smiler hun.

Stavanger Brass Band vet de møter konkurrenter i verdensklasse. Flere europeiske korps har i løpet av våren spilt regionale og nasjonale mesterskap. Stavanger Brass Band fikk spilt Siddis Brass i november, men det er over to år siden de har fått spilt en todagers konkurranse med pliktnummer og selvvalgt, som krever andre forberedelser enn underholdningskonkurransen Siddis Brass. Korpset har snakket om mentale forberedelser og har hengt opp en stor plakat av Symphony Hall i øvingsrommet for å være forberedt på det som møter dem. Stavanger Brass Band har gode erfaringer fra tidligere fremføringer i denne salen, ikke minst da de ble nr 2 under EM i 2007.

ENDELIG KLAR FOR AVREISE: Stavanger Brass Band gleder seg til å delta i Birmingham. Sist korpset deltok der i 2007, ble korpset nummer to.

– For å nå toppformen, hadde korpset øvingshelg i Kuppelhallen palmehelgen, før de startet den siste oppkjøringen 2. påskedag i Fartein Valen, Stavanger Konserthus. Det er nyttig å øve i ulike saler, og vi er svært takknemlige over velviljen fra Stavanger Konserthus i oppkjøringen, sier styreleder Ander Rydberg.

Han jobber for at de 34 musikantene og dirigenten skal få konsentrere seg om det musikalske, og håper at musikantene går fornøyd av scenen og har rørt publikum med sine fremførelser. Han er imponert over korpsets dedikasjon til oppgaven.

– Det er enormt stas å får delta i EM, men jobben gjør seg ikke selv. Antall timer med forberedelse er tilsvarende toppidrett.

Les også Stavanger Brass Band sin egen nettsak om EM.

Andre arrangement
Europamesterskapet består i tillegg til korpskonkurransene også av andre arrangement. I år arrangeres det en komponistkonkurranse. Finalen er fredag 29. april i Birmingham Town Hall.

Det europeiske ungdomsbrass bandet EYBB, er et annet arrangement. Musikanter fra hele Europa samles i en hel uke for å øve og spille konserter i anledning EM.
36 musikanter møttes for første gang i Birmingham 23. april. De skal spille fire konserter og to premieseremonier i løpet av uken.

Norge har tre deltakere:
Åshild  Aagaard-Nilsen, Trombone
Andreas Nordheim Lie, Kornett
Joar Hauge Spjeldnes, Slagverk

Mer om EYBB her

Søndag avsluttes arrangementet med festkonsert hvor Cory Band som vant EM i 2019 spiller med et storband og trompetist Louis Dowdeswell etterfulgt av premieseremoni.