Med en slik offisiell status følger det også penger med. Regjeringen har i første omgang bevilget fem millioner kroner til å forberede de prosjektene som NMF har beskrevet i søknaden.

Tradisjon og fornyelse hånd i hånd

– Norges Musikkorps Forbund er utrolig stolt og glad over at 2018 blir «Musikkorpsenes år». I 2018 er NMF 100 år, og fortsatt en svært viktig kulturaktør i samfunnet. Korpsene er et av de beste eksemplene på at tradisjon og fornyelse går hånd i hånd, noe vår økte medlemsoppslutning bekrefter. Den anerkjennelsen som Kulturministeren viser når hun nå erklærer 2018 for det offisielle «Musikkorpsenes år» setter vi stor pris på, og vi kan forsikre at hele den norske befolkning skal oppleve, både se og ikke minst høre, at 2018 har fått en helt spesiell status, sier NMFs president, Rita Hirsum Lystad.

Logo: NMF i Hundre 1918-2018

Kulturministeren la vekt på at NMF hadde levert en god og grundig søknad.

– Dette var ikke en vanskelig avgjørelse å ta, for å si det slik, sier kulturministeren.

– Jeg tror vi kan få mye ut av dette. Korpsene er viktig, ikke minst på store merkedager. Når vi nå gjør 2018 til «Musikkorpsenes år» er det blant annet for å markere at dette ikke kan tas for gitt. Korpsene gjør en fantastisk jobb hver dag hele året, og det er veldig stas å kunne bidra til dette med en pott på fem millioner, avslutter en strålende opplagt kulturminister.

Se ministeren på Facebook

KUDs pressemelding

Mye som skjer

Det blir en rekke spennende arrangementer og prosjekter i jubileumsåret. Det største blir jubileumsfestivalen i Bergen i slutten av juni. Men før den tid er det mye som skal skje. I påsken kommer 1500 drillere til Lillehammer for å delta i VM drill. Dette er første gang Norge noen sinne står som arrangør for et verdensmesterskap i drill, og arrangørene er allerede godt i gang med forberedelsene.

Det skal også produseres en animasjonsfilm der NMFs 100 år skal presenteres på tre minutter. Dette vil bli en film med glimt i øyet, og som kan brukes i en rekke sammenhenger. Det blir også en fotoutstilling i de store byene og en stor gallakonsert i Operaen i slutten av april.

Målsettingen for NMFs 100-årsjubileum er at hele Norge skal få del i korpsbevegelsens jubileumsmarkering. Gjennom bevilgningen skal korpsene få bedre mulighet til å styrke sin egen virksomhet som en kulturell bærebjelke i samfunnet.

– Vi er i dialog med NRK om en TV-dokumentar, men ingenting er spikret ennå, sier NMFs generalsekretær, Karl Ole Midtbø.

Korpsene har allerede begynt å legge inn sin historie på nettstedet Korpsipedia.no. I tillegg vil det bli utarbeidet konsertplakater og annet materiell som korpsene kan bruke på sine arrangement for å markere NMFs 100-årsjubileum.

Og selvsagt kommer boken om NMFs historie. Det er ikke første gang NMF har gitt ut historiske verk, så jubileumsboken kommer først og fremst til å fokusere på de siste 40 årene.

Forsvarets musikk 200 år

I 2018 er også Forsvarets musikk 200 år. Noen av prosjektene vil være samarbeidsprosjekter med Forsvarets musikk. Military Tattoo er ett eksempel, et annet er gallakonserten i Operaen.