2018 er et merkeår i mange sammenhenger – NMF er 100 år, 2018 er utnevnt til Musikkorpsenes År og det er 100 år siden Leonard Bernstein ble født. NMF´s jubileum og Musikkorpsenes År kommer selvsagt til å prege Dirigentuka 2018, men vi lar heller ikke Bernstein-jubileet gå upåaktet hen. Flere av Bernsteins verker kommer til å stå på deltagernes og øvingsorkesternes repertoar.

Som komponist er Bernstein mest kjent for en stil som er utpreget amerikansk, med sterk påvirkning fra jazz og latinamerikansk musikk, med utstrakt bruk av skiftende taktarter og synkoperte rytmer, men han skrev også lyriske verker for kor, orkestrale symfonier og kammermusikk i mindre format.

Pianisten Leonard Bernstein var, tillegg til hyppig brukt solist, en banebryter innenfor formidling av klassisk musikk  – han var en de første som tok TV-mediet i bruk for å formidle musikken og kunnskapen om den til publikum, og var også en pioner i arbeidet med å formidle klassisk musikk til barn.

Dirigenten Bernstein var sentral i utviklingen av Tanglewood-festivalen med Boston Symfoniorkester og var sjefdirigent for flere av de toenavgivende amerikanske orkesterne. Han ivret for å sette de amerikanske komponistene som Gershwin, Ives og Copland på konsertprogrammene og har dirigert flere plateinnspillinger med musikk av disse komponistene.
I Europa er han mest kjent som dirigent i Wien filharmoniske orkester på slutten av 1960-tallet, der han bl.a dirigerte Mahlers symfonier.

Dirigentuka 2018 har i år engasjert Mark Stringer som lærer på masterclass med Stavanger Symfoniorkester. Stringer har selv jobbet for og med Leonard Bernstein, kjente han personlig og kjenner godt til hans produksjon. Vi kan derfor trygt si at vi har en Bernstein-spesialist med oss på laget til Dirigentuka 2018.

Les mer om Dirigentuka 2018

 

Påmeldingsfristen var 1.mai, påmeldingen er avsluttet
Vi tar imidlertid imot etterpåmeldinger, med forbehold om at enkelte kurs er fullbooket, meld deg på her

Les mer om Mark Stringer

Les mer om Leonard Bernstein