Da Røst plutselig trengte ny musikalsk leder, gikk forespørselen raskt til Tanja Räsänen. Hun var aldri i tvil om at dette var noe hun hadde lyst til å bli med på, for dette var en idé og et konsept hun tente på. Spørsmålet var om timeplanen ville gå opp. Hun dirigerer allerede tre andre korps og tidspunktene for samlingene var alt bestemt. Heldigvis fant de en løsning.

– Røst-musikantene er så talentfulle, motiverte og har jobbet så hardt hele helgen.
– De gir meg stor inspirasjon. Det er en glede å få jobbe med disse ungdommene. Jeg synes vi har fått en veldig god start og tror dette vil bli kjempebra. Denne samlingen har gitt meg høye tanker om korpsets framtid, sier Tanja Räsänen etter sin første helg med Røst.

Musikkvalget
I og med at Tanja ikke var med på prøvespillene ble det en ekstra utfordring å velge ut repertoar. Hun kjente jo ikke musikantene. Dermed valgte hun ut musikken litt på bakgrunn av nivå og alder. Hun føler at de har truffet ganske bra. Neste gang blir det enda bedre, for nå kjenner hun dem.
– Det har vært fantastisk å se hvor hardt de har jobbet både i instrumentgrupper og sammen. De spilte hele fredagskvelden. Lørdag startet de klokka 09.00 og øvde i grupper. Da vi begynte samspillet kl. 14.30 og holdt på til 21.00 var det likevel ingen som viste at de var slitne. Jeg har jobbet med profesjonelle musikere også. Det er helt spesielt å se hvor mye energi disse ungdommene har, fastslår dirigenten.

En familie
Noe annet den musikalske lederen skryter av er samholdet og samarbeidet i gruppen. Selv om noen har truffet hverandre før, så kjente de hverandre ikke særlig godt. Bare i løpet av denne ene helgen føler hun at de er blitt veldig sammensveiset, nesten som en familie – og i den familien føler hun seg også selv veldig inkludert.

– Jeg er veldig fornøyd med samlingen.
– Vi har fått til mye, men så er det også noe vi har vært nødt til å gjemme til senere, noe som krever mer intonasjon og konsentrasjon, noe som vi rett og slett må øve mer på, sier Tanja Räsänen – og legger til:
– Vi har nå bedt musikantene om tilbakemeldinger på helgen. Det er viktig å trekke dem med. De må få være med på beslutningene og få føle at det er deres korps. Derfor har vi også valgt et styre i gruppen. Som sagt er jeg er veldig imponert over hva de har prestert i helgen og jeg har derfor veldig høye forventninger til fortsettelsen.

Les mer om Røst