Flest korps kommer det fra Hordaland. 27 korps eller drøyt 35 % deltar herfra. Det har vist seg vanskelig å vinne NM-tittelen dersom ikke korpset har et navn som slutter på -anger. En må helt tilbake til år 2000 for å finne en annen vinner enn Manger, Stavanger eller Eikanger. Den gang var det Sandefjord Brass Symposium som vant, noe de også gjorde i 1998.

Følg NM på TV 2 Sumo

Også i år blir det sendinger fra NM brass på Tv2sumo. Alle divisjonene blir streamet, i tillegg blir det sendinger fra elitedivisjonens plikt- og selvvalgt nummer med eksperter i studio, mens i 1. divisjon blir det aktuelle gjester.
Stian Svendsen og Arvid Anthun er eksperter i elitedivisjonen, mens det kommer mange interessante gjester på besøk under lørdagens sending fra 1. divisjon.
– Vi får blant annet en fersk spellemannsprisvinner på besøk, så det er bare å følge med, sier NMFs kommunikasjonssjef, Håkon Mogstad. Han er veldig fornøyd med at det blir så mange timer med direktesendt TV fra Grieghallen.
– Dette er et veldig godt tilbud til alle som ikke har anledning til å oppleve den fantastiske stemningen i Grieghallen disse to dagene, sier Mogstad. Her får du tilgang på TV2sumo.

Nordhagen med årets pliktnummer

Årets pliktnummer har tittelen «Searching for Light» og er skrevet av Stig Nordhagen. Stykket ble opprinnelig skrevet til Grenland Brass Festival i 2013, samme år som Nordhagen skrev pliktnummeret til EM brass. Tre kvarter før elitedivisjonens pliktnummeravdeling starter, vil Nordhagen holde en «composer’s talk» i Grieghallen.

Howard Snell tilbake

Howard Snell har ikke dirigert en konkurranse siden 2001. 79-åringen er fire ganger norgesmester med Eikanger-Bjørsvik Musikklag, seinest i 1993. Nå er den smått legendariske briten tilbake, i år dirigerer han Bjørsvik Brass, et korps der mange av musikerne spilte under Snell for drøyt 20 år siden.
– Jeg tror Bjørsvik Brass kan blande seg inn i tetstriden i år, sier Morten E. Hansen. I år skal NM-veteranen dirigere Alexander Brass i 1. divisjon for første gang siden 2011.
– Jeg gleder meg til det, sier Hansen.

Pussige sammentreff

Skarpe observanter har fått med seg at Eikanger-Bjørsvik Musikklag og Stavanger Brass Band spiller samme stykke i år – som i fjor. I år har begge landet på «Trance» av Thomas Doss. Eikanger spilte også dette stykket i fjor under EM brass.

Ellers er det regjerende norgesmester, Stavanger Brass Band, som spiller årets festkonsert. Etter det er det premieutdeling, før The Blues Brazz Collective fra Nordhordland tar deltakerne inn i brassnighten.