– Vi begynte tidlig å blinke oss ut ekspertkommentatorer til helgens arrangement, sier NMFs kommunikasjonssjef, Håkon Mogstad.

– Litt av problemet er at veldig mange av de aktuelle kandidatene er opptatt med dirigering eller de spiller selv. Etter at vi prøvde med to eksperter under fjorårets pliktnummer, har vi valgt å videreføre denne ordningen i alle tre sendingene med eksperter. Vi tror det vil løfte sendingene ytterligere et hakk, sier Mogstad.

Gleder seg

En av ekspertene er Stian Svendsen. Han debuterer som ekspert, og skal i tillegg dirigere Jølster Musikklag og Brøttum Brass. Men Svendsen gleder seg til å formidle musikk i TV-ruten fra 1. divisjon på lørdag formiddag.

– Dette blir først og fremst hyggelig! Å snakke om musikk og fremføringer er noe av det kjekkeste jeg vet faktisk uansett genre. Det å kommentere foran TV-seere har jeg aldri før gjort, men håper at jeg igjennom et generelt og åpent «språk» vil gjøre at flest mulig skjønner mine kommentarer.

Dette blir først og fremst hyggelig!

Hvordan har du forberedt deg?

– Jeg har lest alle partiturene og lyttet en del på annen musikk av alle komponister representert i 1. div enn de titlene som fremføres her i dag.

Eksperter Arvid Anthun, Knut Våge og programleder Håkon Mogstad i NM-studio 2014

NM-studio 2014: Eksperter Arvid Anthun, Knut Våge og programleder Håkon Mogstad

Har du noe favorittstykke blant det som skal fremføres lørdag?

– Her synes jeg det er mange gode valg! Har selv dirigert over halvparten av verkene, noen opptil flere ganger og man får jo naturligvis nærere forhold til verk man har jobbet med/gått i dybden i som både utøver og dirigent. Men dersom jeg skal velge ett må det bli Sounds av John Golland, mitt første pliktnummer i EM med Stavanger Brass Band i 1993. Verket vekker selvfølgelig minner, men jeg synes også at John Golland bygger verket på en habil kompositorisk lest med henhold til struktur, bearbeidelse og utvikling av tema og ikke minst en Coda som «går i revers» som en artig konklusjon på et godt håndverk.

Du skal være i studio med Helge Haukås, kan vi anse dere som et «dreamteam»?

– Det vil jeg tro, det er vanskelig å ikke finne tonen med Helge, så vi skal gjøre vårt for at det blir en god seeropplevelse.

Her kan du lese TV2 Sumo sin forhåndsomtale av sendingene fra NM brass.

Også på fredag ettermiddag er det nye ekspertkommentatorer i studio. Grethe Tonheim er en legende i brassbandmiljøet, men etter 28 år på stolen i Eikanger-Bjørsvik Musikklag var tiden kommet for å gi seg.

Brasslegende i studio

– Vi er veldig glad for å ha Grethe med oss i studio. Sammen med seg får hun Morten Wensberg, som de siste årene har dirigert Stavanger Musikkorps av 1919, et habilt janitsjarkorps. Wensberg er også primus motor for Dirigentuka i Stavanger, og disse to vil sammen med programleder Stein Skorpholm sørge for å lose seerne trygt gjennom pliktnummeret «Of distant memories», sier Håkon Mogstad.

Lørdag ettermiddag vil seerne stifte bekjentskap med Irene Anda og Arvid Anthun. Begge disse har vært med tidligere, og utgjør det erfarne elementet.

– Også Randi Kvinge debuterer som programleder lørdag formiddag under 1. divisjon og reporterne på scenen er også nye, men vi er overbevist om at  de vil takle det på en overbevisende måte, sier Mogstad.

Intervjuerne på scenen: Frode Skag Storheim og Andreas Lien Røe.