Presidentens påske
Rita Hirsum Lystad har vært president i Norges Musikkorps Forbund (NMF) siden 2014. Ingen periode har vært mer krevende enn den hun nå opplever.
Det er påske. Vanligvis skulle hun feiret den på familiens hytte i Trysil. Hun skulle sittet i godstolen med beina hevet og tatt seg igjen etter en hektisk periode og etter et vel gjennomført NM janitsjar i Trondheim.
I stedet vandrer hun langs kysten i Drøbak og omegn. Henter seg litt inn etter tøffe tak i jobbsammenheng, der hun tidvis har sittet 7-8 timer i strekk i møter på Zoom eller Teams.
– Det har vært en rar tid. NMF hadde forbundsstyremøte den 12. mars. Samme dag som regjeringen varslet at nå er ingen ting som det pleier å være lenger. Siden den dagen har jeg vært hjemme, som mange andre. Jeg merker at dagene delvis glir over i hverandre. Det har vært en rar tid, krevende og høyst surrealistisk.
Hytta i Trysil er viktig for Rita. Det er hennes lille fristed. Her samles familien, her samler hun krefter.
– Men?
– Nei altså, årets hyttepåske er jo avlyst. Skiturer blir det definitivt ikke, heller ikke de forberedelsene til landsmøtet som jeg normalt sett ville brukt påsken til. Men det er en del ting med påske jeg bare MÅ ha, påskeegg for eksempel. Påske er også synonymt med grilling. Det blir grilling i år også, på terrassen hjemme i Drøbak.
– Apropos grilling, hvordan er du på kjøkkenet?
– Nja, jeg er ikke akkurat noen gourmetkokk, og egentlig ikke så veldig glad i å stå på kjøkkenet, men jeg liker å lage middag til fest og kos.
– Tilbake til landsmøtet. Det skulle vært avholdt siste helg i april, når skal det avholdes og i hvilken form?
– Forbundsstyret hadde et møte med regionlederne fredag før påske og det ligger i kortene at landsmøtet blir avholdt til høsten. Det var et tydelig ønske fra alle regionlederne om et fysisk møte, men her må vi være fleksible og forholde oss til de til enhver tid gjeldende restriksjoner som styresmaktene setter.
Rita har vært president i NMF siden 2014. Hun er den tredje kvinne som er president, og skulle hun bli gjenvalgt vil hun være blant organisasjonens lengstsittende øverste tillitsvalgte.
Hennes første verv var i elevrådet på skolen som 12-åring. Deretter var hun tillitsvalgt i skolekorpset, satt på styremøter og lurte på hva styret holdt på med. For hun var selvsagt korpsjente. Oppvokst ved Bislett i Oslo, spilte hun klarinett i Boliteløkka Skoles Musikkorps. Dessuten danset hun ballett fra hun var seks til hun var atten år.
– Det var to aktiviteter som ga meg mye, men det var nå korps som tok meg mest da.
Først i godt voksen alder ble hun partipolitisk aktiv. Rita er varaordfører i Frogn kommune og representerer Arbeiderpartiet. Hennes første politiske verv påtok hun seg i 2007.
– Det begynte med at jeg påtok meg verv i FAU på skolen. Så ballet det på seg. Jeg kommer fra en familie som har vært opptatt av politikk, min tante var bl.a. statssekretær.
– Har du klart å ta påskeferie på hjemmebane?
– Det er mer krevende å ta fri her hjemme. Men jeg skal ta en løpetur i skauen eller gå en tur ned i Drøbak sentrum. Det er jo veldig stille og rolig, Drøbak som alle andre steder er preget av situasjonen. Så har jeg også gått kyststien sørover mot Hvidsten og Son. Det ga mersmak!
– Men du er president i NMF, landets største frivillige kulturorganisasjon, hvilke refleksjoner gjør du deg rundt et slikt verv?
– Først og fremst kjenner jeg på en ydmykhet. Og jeg kan med hånden på hjertet si at det er det mest givende vervet jeg noensinne har hatt.
56-åringen er også styremedlem i Frivillighet Norge, Toneheim folkehøgskole og Norsk musikkråd. I tillegg til disse styrevervene er hun også direktør i Studentsamskipnaden i Østfold.
– Det høres ikke ut som du har fritidsproblemer?
– Nei, DET har jeg ikke. Men jeg engasjerer meg jo i dette og disse vervene gir meg mye energi. Så handler det om god planlegging!
Rita har fått med seg påskequizen på musikkorps.no, men innrømmer at hun ikke har rukket å ta den.
– Men det skal jeg få gjort altså.
– Men vi kan jo ta en test. Et av spørsmålene er: Hvem ble norgesmester i NM janitsjar 2019?
– Åh, altså, jeg pleier alltid å få jernteppe på sånne spørsmål. Jeg er mer opptatt av konsertene og få hørt så mange som mulig. Men kan det ha vært Nidarholm?
Hun puster lettet ut når hun skjønner at hun har svart riktig. Så begynner hun på en lang tirade der hun roser korpsene for den kreativiteten de har vist i løpet av denne perioden. Fortsetter med å dele ut ros til de NMF-ansatte, men kjenner også på en tydelig bekymring.
– Jeg er bekymret for den økonomiske situasjonen og jeg er bekymret for rekrutteringen. Det er for enkelt å si at ting kan vente til høsten. Den krisepakken som regjeringen har lagt fram, som frivilligheten kan søke på mellom 14. – 21. april, treffer ikke korpsene i særlig stor grad.
Men vi har nå spilt inn behovet for nye tiltak som treffer riktigere. Svært mange korps opplever at de snart ikke klarer å holde det gående lenger. Budsjetterte inntekter på vårparten som skal finansiere driften videre utover høsten går fløyten. Her trengs det treffsikre tiltak både for korpsene og resten av musikkfrivilligheten.
– NMF meldte seg inn i NMR på landsmøtet i 2018, du har sittet i styret der siden Musikktinget i fjor, opplever du at det frivillige musikkliv går i takt?
– Definitivt. Det at både NMF og Korforbundet igjen er medlem av NMR, gir NMR en helt annen legitimitet, og denne tiden viser hvor viktig det er å stå sammen. Vi er langt fra fornøyd med de tiltakene som vi har fått til nå, men vi jobber steinhardt for å få på plass tiltak som kan bøte på det korpsene nå står i.
Påsken er snart over, og det nærmer seg 17. mai. Rita innrømmer at hun elsker 17. mai, og i Drøbak avventer de nærmere nasjonale føringer.
– Men uansett blir det en annerledes 17. mai. Jeg kommer til å savne det tradisjonelle toget. 17. mai for meg er å gå i tog, det er en viktig del av identiteten. Ingen land som har en slik fin feiring av nasjonaldagen. Så tror jeg vi vil verdsette dagen mer etter at vi har vært gjennom denne krisen.
Til slutt ber hun alle korps om å synliggjøre de behovene man har, både lokalt og regionalt.
– Meld dem inn, ingen utfordring er for liten å melde. I tillegg kommer vi til å jobbe for å få kriterier på plass for å komme i gang med øvelser i mindre grupper. Det er viktig å opprettholde øving og kontakt.
Og er det en ting presidenten er sikker på, så er det at all den kreativiteten korpsene har bidratt med, vil bidra positivt.
– En annen ting jeg tenker er at konserter, konkurranser og alt det andre vi driver med er viktig for oss og for samfunnet. Så kjære korpsvenner, stå på, hold humøret og engasjementet oppe, vi kommer ut av dette, vi er gode på tilpasninger!