Norgesmesterskapene byr på gode konkurransearenaer for alle genre.
I Larvik konkurreres det i Kulturhuset Bølgen og i Sliperiet Kulturverksted. I Stavanger konkurreres det i Kuppelhallen og Fartein Valen i Stavanger Konserthus. Alle salene har gode akustiske forhold for korpsmusikk.

Drillkonkurransen gjennomføres i Håkons hall på Lillehammer for andre gang.

Deltakere

Det er 25 deltakerkorps i NM skolekorps janitsjar og 35 deltakerkorps i NM skolekorps brass. I NM korpsdrill er det 34 korps som deltar med 367 startnummer.  

I Stavanger konkurreres det i fire divisjoner, mens korpsene i Larvik konkurrerer i tre divisjoner. Alle korpsene  i brass og janitsjar er gjengangere og godt kjent med NM- formatet.

Program

Appen program benyttes for brass og janitsjar, og kan lastes ned via appstore eller Google play.
Her vil dere finne spillerekkefølge, dommere, annonser og annen informasjon som normalt vil være på trykk. Resultatene publiseres også i appen.

Rekkefølgen finnes også her:

For NM korpsdrill, så finner dere startlisten her:

Startlisten vil være tilgjengelig i Håkonshallen.

Repertoar

På repertoarlisten finner vi flere norske komponister i 3. og 4. divisjon, Blant annet kan du høre Øysten Sjøvaag Heimdals «The Green Suite» i begge disse divisjonene. I tillegg er Torstein Aagaard-Nilsen også representert med 2 verk:  «Vikingkirken» spilles av Hellen og Eidsvåg, og «Funky Hedde» av Auglend og Tjensvoll. Sistnevnte korps har faktisk et helnorsk program, da «Funky Hedde» er supplert med «Clichés» av Espen Westbye.  Andre Norske komponister og arrangører er også representerte i årets NM Skolekorps Brass, som Fredrick Schelderup, Svein Henrik Giske, Reid Gilje, Tore Ljøkelsøy, Magnus Beite Håkon Esplo og John Philip Hannevik.

Ikke minst er det også dette året mulig å høre bestillingsverk med norsk opphav: Brandbu Skolekorps spiller «Drýme» av David Hveem i 3. divisjon. Verket er bestilt av korpset i 2021, og spiller på årets NM i en revidert versjon fra 2023. I 1. divisjon spilles «Fansa da Matasa» av reid Gilje. Stykket var opprinnelig bestilt til Felleskorpset Askøy (nå Ravnanger Brass) i 2010, og spilles i år av Lyderhorn Skolebrass i 1. divisjon.

Det er et varierende repertoar på NM skolekorps janitsjar i år, og flere korps spiller stykker av norske komponister. Frederick Schelderup, Haakon Esplo, Roar Fagerli Minde og Øyvind Moe er alle representert. Triptych av Øyvind Moe fremføres av Voksen Skoles Musikkorps, og Hereditas av Frederick Schjeldrup fremføres av Åsane Janitsjar.

De mest spilte komponistene på årets NM skolekorps janitsjar er James Swearingen med tre fremføringer, mens Philip Sparke og Steven Reineke har to fremføringer hver. Philip Sparkes stykke «Klezmer karnival» er et velkjent stykke i NM-sammenheng, og blir i år fremført to ganger.

Festkonserter og premieutdeling

Å være solist på festkonsertene til NM skolekorps er en av flere premier for 1. prisvinnere i Ungdommens musikkmesterskap.
I Stavanger vil  Jón Arnar Einarsson være solist på trombone med Manger Musikklag, mens i Larvik vil Håvard Breistein være solist med Garden på waldhorn.
Manger Musikklag vil servere et bredt spekter av ulike stilarter, og korpset lover underholdende musikk med masse trøkk. Latinske rytmer, kjente låter og musikk fra tegneserieverdenen er blant det som står på programmet. Stemningen stod i taket forrige gang Manger Musikklag spilte festkonserten i Fartein Valen i 2019. På grunn av godt forhåndssalg av billetter og mange deltakere, blir det to festkonserter i Stavanger Konserthus. Kl. 18:00 for korps i 2. og 3. divisjon og kl. 19.45 for korps i 1. og 4. divisjon.

I Larvik er det HMK Garden som holder festkonsert. Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps er det eneste av Forsvarets korps som utelukkende består av vernepliktige. Kompaniet er en avdeling i Hans Majestet Kongens Garde, men er musikkfaglig underlagt Forsvarets musikk. Gardens musikkorps er delt i to og består av musikktroppen og signaltroppen. I løpet av ett år i Gardens musikkorps får soldatene grunnleggende soldatutdanning (GSU) som innebærer mye trening både fysisk, musikalsk og i eksersis. Gardistene deltar også på konserter, tattooer, oppvisninger og tilsvarende, både i Norge og utlandet.

Sosiale medier

Det er mulig å følge arrangementene på våre kanaler i sosiale medier:
Instagram 
Facebook

Fokus på utvikling

NM skolekorps er et av årets høydepunkt for både utøvere, foreldre, instruktører og dirigenter. Konkurransene skal fungere som et verdifullt virkemiddel for å bidra til positive og utviklende korpsopplevelser. Langsiktig, målrettet og nitid øving skal presenteres for både publikum og dommere.

Å delta i NM kan være utviklende for korpset. Forutsetningen for å lykkes er å bruke konkurransen som et virkemiddel i korpsets musikalske utvikling.  Med riktig fokus oppnår en at både korpsets og enkeltmedlemmets selvfølelse og identitet blir styrket. Det er gøy å vinne, men aller best er det å vinne over seg selv!

I tillegg til egne prestasjoner, er NM også en unik mulighet til å oppleve andre korps, la seg begeistre over andres prestasjoner og bli inspirert til videre innsats. NM er en fantastisk arena hvor fellesskap og nettverksbygging mellom korps får en sentral plass. NMFs verdier; Fellesskap – Trygghet – Mestring – Utvikling  skal prege NM-arrangementene.