Manger Musikklag (MML) fra Radøy i Nordhordland er et av våre mest markante korps. Brassbandet er norgesmester en rekke ganger og de har også gått til topps i EM brass ved én anledning. Det skjedde i 2011 i Montreux.

Til lørdagens festkonsert i Grieghallen er det solgt 900 billetter og korpsets leder gjennommange år, Nils Arne Træland, gleder seg til konserten.

– Vi feirer bare 100 år én gang, så da må vi gjøre det skikkelig.

Træland har vært leder i MML siden 2009, avbrutt av en pause i 2017. Han startet i korpset i 2004, da Christian Breistein lokket han med på en tur til Malta.

– Det å begynne i MML var en litt skrekkblandet fryd. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å slutte å spille, men det må jeg si; jeg har nytt hver dag i korpset siden starten.

– Går det an å si at MML har definert deg som person?

– Ja, det gjør det. Det er store ord, men korpset har betydd enormt mye for meg, og jeg tror den beskrivelsen at korpset har vært med å definere hvem vi er, gjelder flere i korpset. MML er en institusjon. Ikke minst her på Manger. Og det er uavhengig om vi vinner NM eller andre konkurranser.

Her er korpset i aksjon under NM brass i Grieghallen. Foto: John Vint

Institusjon

Så fleiper han litt med korpsets mange andreplasser i NM:
– Vi er norgesmester i andreplasser!

En annen som kan skrive under på at korpset er en institusjon, er Johannes Mangersnes. Faren spilte i korpset, han ble dratt med på basarer, så ble det opprettet skolekorps på Manger  og han ble med der. Det ble naturlig å gå videre til MML.

– Jeg startet i korpset i 1968. Jeg husker da jeg startet at det var én saksofonist.

– Var det et janitsjarkorps på den tiden?

– Altså, det var ikke noe bevisst forhold til besetning på den tiden. Det kom først med Tom Brevik. Da han kom til Manger i 1974, ble korpset definert som et brassband, sier Mangersnes.

Mangersnes har også jobbet som musikkonsulent i Norges Musikkorps Forbund i flere år. Sammen med nevnte Tom Brevik.

– I 1981 så Manger Old Star dagens lys. Et korps jeg faktisk har dirigert i 30 år.

Nå har Mangersnes trukket seg tilbake, men han har vært med i redaksjonskomiteen for jubileumsboken som kommer snart.

– Boken kommer snart. Den er faktisk blitt utsatt tre ganger sier Nils Arne Træland.

Utgir både bok og cd

Det har dukket opp så mye interessant mens redaksjonen har jobbet, slik at utgivelsen stadig har blitt utsatt. Korpset var blant annet aktiv under krigen, så det er MYE spennende lesning i den boken. Jeg vil hevde at det er årets julegave for brassband-interesserte, kommer det fra Træland.

Men det stopper ikke med bok. Korpset gir også ut en cd i anledning jubileet. Det blir en kavalkade over mye av det korpset har gjort, en slags Manger Musikklags greatest hits.

– CD’en vil bl.a. inneholde opptak fra konserter vi knapt ante det var opptak fra. Så får vi se – kanskje er dette den siste cd som gis ut av et brassband. Vi hadde i hvert fall lyst å produsere en cd, med skikkelig booklet, sier Træland.

– Tilbake til jubileumskonserten, hva kommer publikum til å oppleve?

– Vi har jo hatt en komponistkonkurranse for unge opp til 24 år med en enorm respons. 29 deltakere og 27 verk meldte seg på. Vinneren og vinnerstykket blir presentert på lørdagens konsert.

Camilla Søderstrøm Tveit har sittet i juryen og er kjempeimponert over responsen.

– De yngste deltakerne var faktisk ungdomsskoleelever! Det har vært en krevende jobb  å velge mellom de innsendte verkene, ikke minst det å sammenlikne så ulike uttrykk.

Vital jubilant

I tillegg til lørdagens konsert, skal korpset også holde en konsert i november i Knarvik kirke.  Og allerede om 14 dager er det klart for det årlige arrangementet Brasswind. I år er det en nyvinning som heter Barnas Brasswind.

– Det handler om å skape en plattform for morgendagens musikanter. Tilbudet for den aldersgruppen har vært for tynt Vi er heldig å ha med oss Craig Farr som ansvarlig for dette prosjektet.  I bunn og grunn er det snakk om å skape glede og engasjement. Vi prøver å være innovative og gå nye veier. Konseptet er veldig enkelt, men å gjennomføre det er noe annet, smiler Træland.

– Er det mulig å plukke ut noe høydepunkt etter å ha vært med i 18 år i korpset?

– Det er faktisk lett. I forbindelse med EM i Montreux i 2011, hadde jeg tatt med meg bunaden til premieutdelingen. Cory Band var storfavoritt, vi var vel i beste fall en outsider. Da vi ble lest opp som vinnere – ja, da ble det for mye, selv for en sindig stril fra Hundvin.

Manger Musikklag er også nasjonal MOT-ambassadør.

–  Vi er det eneste korpset som er nasjonal MOT-ambassadør. Jeg skulle gjerne sett at det var flere. Det har vært udeltdelt positivt, selv om det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det har betydd for oss. Men vi opplever veldig sterkt at vi her har gitt noe tilbake til lokalsamfunnet.

– Til slutt, jeg kaller dere en sprek 100-åring, er du enig i det?

– Absolutt, jeg synes vi blir sprekere og sprekere for hvert år, avslutter Træland.

Les hva som står om jubileet på korpsets hjemmeside.