– Ny sesong står for døren. Hva ser du mest frem til?

– Jeg føler meg veldig stolt av RØST, og gleder meg til å lage musikk på høyt nivå med gruppen, forteller Ikonen. Hun avslører at korpset allerede har oppnådd flere viktige standarder:

– Musikerne er villige til å komme helg etter helg godt forberedt, de er villige til å prioritere RØST, og de er villige til å arbeide for å skape musikk av høy kvalitet. Så alt jeg ønsker er at vi klarer å holde den atmosfæren også neste år, håper hun.

Spesiell sesong

Denne sesongen blir spesiell for RØST og Tanja. Etter seks strålende år med RØST, stappfulle av musikalske høydepunkt, går hennes siste åremål-periode ut neste år.

– Det blir selvfølgelig veldig spesielt for meg, for jeg har hatt det fantastisk flott med RØST. Mitt personlige mål er å gjøre dette orkesteret til sitt beste, slik at når den neste Maestro eller Maestra tar ledelsen vil en måte å utvikle seg, legge nye ideer på bordet og begynne å jobbe gå glatt for ham eller henne, smiler hun.

– Forrige sesong hadde mange høydepunkter – hva er noen av de beste minnene du har?

– Hver samling i fjor hadde totalt forskjellige mål, så dette er ikke i noen bestemt rekkefølge: Maslankas Symphony i Ridehuset, ur-premieren på Jukka-Pekka Lehtos stykke spesielt skrevet for oss, og Under Blågull Fana utenat på regionkorps-samlingen på Lillestrøm i vår, smiler hun.

Skal fortsette utviklingen av korpset gjennom året

Nå er Tanja klar til å skape nye minner, med et litt nytt korps.

Noen musikanter måtte slutte i sommer, og et supplerende prøvespill har ført til noen nye musikanter. Hva forventer du av korpset?

– Som sagt ser jeg for meg å starte på nivået fra forrige sesong og fortsette med samme toppfartutvikling. Og det mener jeg absolutt vil være mulig, for vi har hørt noen helt fantastiske prøvespill i løpet av sommeren, avslører hun.

Hva er viktigst?

Avslutningskonsertene er alltid samlingens mål og noe Tanja og korpset jobber mot, men det er minst like viktig hva som skjer underveis i samlingene.

– Et viktig mål etter min mening er alltid å utvikle musikken, og samtidig skape unike opplevelser for publikum som kommer for å lytte. Men selvfølgelig har vi litt mer spesifikke mål for hver samling, understreker dirigenten, og letter på sløret:

– Første samlings hovedfokus er tradisjonelt janitsjarrepertoar, som Gustav Holsts Hammersmith. Andre samling vil vi jobbe med kommunikasjon med korps og solist, siden vi skal ha besøk tre fantastiske NMH TUP-solister med oss. På januar-samlingen og i Bærum Kulturhus skal vi konsentrere oss om en annen musikalsk uttrykksform, smiler hun.

– Vi starter sesongen med en konsert med noen prominente gjester – hva skal publikum se frem til?

– Vi er veldig heldige som har med oss Det Norske Blåseensemble, jubler Tanja.

– Det vil garantert gi RØST-musikantene utrolig mye inspirasjon, for dette ensemblet representerer musikk på høyeste nivå i landet, så publikum kan forvente musikk av høy kvalitet, lover hun.

Variert – som alltid

Også RØST vil ha forberedt et interessant og variert program.

– Konsertens tema er Fra Mozart til Mercury! Det blir alt fra Sturm und Drang, en evig rennende elv, en hyllest til Malcolm Arnold. For ikke å glemme hvordan man….nettopp drepte en mann. Satte en pistol mot hodet, trakk av, og nå er han død…

Tanja Ikonen blunker:

– Jeg synes virkelig ikke du bør gå glipp av RØSTs åpningskonsert for sesongen 2019-2020!

Tanja Ikonen leder RØST