Det var en spent norsk delegasjon som viftet med norske flagg da Eikanger-Bjørsvik Musikklag under ledelse av Ingar Bergby entret scenen i Montreux klokken ni fredag kveld. Etter at pliktnummeret var unnagjort var det en mildt sagt begeistret gjeng som viftet enda mer energisk med flaggene.

– Vi er veldig godt fornøyd med fremførelsen i går. Det er sterkt å oppleve en fullsatt sal som reiser seg og klapper i flere minutter for korpsets prestasjon. Da har vi nådd målet vårt om å begeistre. Men vi er bare halvveis. Vi er nødt til å angripe i dag også, sier korpsets leder, Stig Ryland. Noen timer tidligere hadde han gitt korpset en pep-talk etter at Ingar Bergby hadde terpet på noen av stykkets vanskelige overganger.

NMFs musikksjef Rune Hannisdal hørte gjennom alle 13 fremføringene og likte godt pliktnummeret, som er skrevet av den sveitsiske komponisten, Ludovic Neurohr.

Helstøpt

– Jeg likte pliktnummeret veldig godt. Det var mange spennende løsninger. Stykket spilte godt og det var kjekt å høre på, sier han.

– Så er det jo utrolig stas å være norsk når Eikanger-Bjørsvik som eneste korps fikk spontan stående applaus. Spesielt under de svake partiene fikk du inntrykk av at folk satt ytterst på stolene. I tillegg var det en fantastisk sal og det var nesten smekkfullt under hele konkurransen. Jeg gleder meg til lørdagens konkurranse når korpsene skal spille selvvalgt. Dette blir spennende, avslutter musikksjefen.

En annen som satt i salen og fulgte nøye med, var han far sjøl, Reid Gilje. Han var veldig godt fornøyd med det han hørte.

– Når Eikanger kommer og spiller først som korps nummer 11, så setter de en ny standard for hvordan stykket kan tolkes. De leverer knallbra under et enormt press, hvilket ikke er en selvfølge. Og når de kombinerer teknisk briljans med musikalske farger og overskudd, er det ikke lett å hamle opp med det, men legger han til:

– Dommerne avgjør. De gjør sine vurderinger, men uansett kan EBML si seg godt fornøyd med fremføringen av pliktnummeret, sier korpsets faste dirigent gjennom en rekke år, Reid Gilje.

En annen markant profil i brassbandbevegelsen som fikk med seg alle fremføringene på fredagens pliktnummer, var Morten E. Hansen. For han var Eikanger-Bjørsvik Musikklag i en klasse for seg. Han var også blant dem som mente at stykket var veldig krevende.

– Jeg gleder meg veldig til å høre lørdagens konkurranse, sier Hansen, som hadde Willebroek  Brass Band på andreplass på sin personlige ranking etter at alle korpsene hadde unnagjort pliktnummeret.

Reid Gilje var ikke fullt så opptatt av at pliktnummeret var krevende.

– Det er de som regel, men vi har jobbet mye med stykket, og vi har likt å jobbe med det.

– Dere fikk lang applaus?

– Ja, vi fikk lengre applaus enn Valaisia, som spiller på hjemmebane, det er verdt å legge merke til.

Flere av dem som twitret under gårsdagens konkurranse var også opptatt av Ingar Bergby. Han ble blant annet omtalt som et geni.

Lørdagens konkurranse starter kl 12, trekningen er unnagjort, dersom du vil se konkurransen kan du se den her.

Smørås og Eikanger-bjørsvik til EM