Voksenopplæringsmidler
Voksenopplæringsmidler (VO) er statlig støtte til organisert kursaktivitet ved siden av det formelle utdanningssystemet, som organisert opplæring i korps i form av ordinære samspill- og gruppeøvelser.
Denne ordningen gjelder for korps/grupper:
- Med minimum 4 deltakere som er 14 år eller eldre, pluss dirigent/instruktør
- Som har øvd sammen minimum 4 timer
- Der deltakerne har vært til stede minimum 75% av øvelsene
Rapporteringsfrist:
- Vår: 30. juni
- Høst: 15. desember
Utbetalingstidspunkt:
- Mars/april (samlet utbetaling for vår og høst)
Kontakt: vo@musikkorps.no
Deltakerantall:
OBS! Minimum antall deltakere er fire personer i en gruppe pluss dirigent/instruktør. Lærer skal ikke stå på deltakerlisten. (Det er ikke mulig å rapportere timer uten lærer.)
Alder:
Deltakerne må fylle 14 år i løpet av rapporteringsåret.
Varighet:
Opplæringstiltaket må vare totalt i minst fire timer. Opplæringstiltaket må ha minimum 1 time pr. oppmøte. En time voksenopplæring = 60 minutter. Det kan inngå 15 minutt pause pr. time.
Eksempler på beregning av timer:
Kl 19.00 – 20.00: 1 time
Kl 19.00 – 20.15: 1 time
Kl 19.00 – 20.30 : 2 timer
Kl 19.00 – 20.45 : 2 timer
Frammøte:
Deltakerne må ha vært tilstede i minimum 75% av de rapporterte timene dvs det er KUN deltakere med nok frammøte (75 %) som skal tas med i rapporten.
Frammøteliste:
Det skal føres frammøte for alle tiltak.
Ved forenklet levering, registreres frammøte i tutti-app, og genereres automatisk i rapporten. Les mer om hvordan registrere frammøte her.
Ved manuell levering, skal frammøtelisten lastes opp i rapporten. Frammøtelisten skal inneholde en oversikt over datoer med klokkeslett og hvem som var til stede den enkelte dato. Kun medlemmer i riktig alder, med min. 75% frammøte skal stå på listen. Navn oppgitt i rapport og navn i frammøteliste, må samsvare. Listen skal signeres av en som bekrefter at den er riktig ført, f.eks. leder eller kasserer. Les mer om frammøtelister her.
Se skjemaer for lenke til mal.
Repertoarliste:
Det skal føres repertoarliste for alle tiltak. Disse skal ikke sendes inn til NMF, men oppbevares i korpset for eventuell kontroll.
Se skjemaer for lenke til mal.
Studieplaner:
Alle opplæringstiltak må være basert på en godkjent studieplan, som skal fungere som et verktøy for lærer/dirigent/instruktør i opplæringen. NMF har utviklet standard studieplaner for musikkopplæring i korps. Hver studieplan har et nummer som du benytter nå du rapporterer.
Se skjemaer for lenke til studieplaner.
Kunngjøring:
Loven krever at all opplæring skal kunngjøres og være åpen for alle. Loven sier følgende om dette: «Opplæringen skal normalt være åpen for alle og må være offentliggjort gjennom annonsering, kurskatalog eller på annen måte som er tilfredsstillende ut fra de lokale forhold.»
Evaluering:
Hvert studietiltak skal evalueres etter gjennomført opplæring. Dette gjelder lærer/dirigent/instruktør, deltakere, plan, undervisningsopplegg, samt egenevaluering.
Kursbevis:
Hver enkelt deltaker skal ha dokumentasjon (kursbevis) for fullført opplæring. Det gjennomføres på en av to måter:
- Alle får kursbevis etter hver kurs
- Alle får kursbevis når de slutter i korpset som sier når de startet, når de sluttet og hvor mange kurs de har gjennomført
Se skjemaer for lenke til maler.
Undervisningslokale:
Alle korps har rett til gratis undervisningslokale. (Lov om Voksenopplæring)
Andre nyttige opplysninger:
1. Tilretteleggingstilskudd:
Tilretteleggingstilskuddet kan gis som et tillegg til opplæringstilskuddet. Tilretteleggingstilskudd fastsettes på grunnlag av antall kurstimer gjennomført av deltagere med dokumentert behov for særskilt tilrettelegging av undervisningen. Det skal foreligge materiale som redegjør for grunnlaget for at det trengs særskilt tilrettelegging av undervisningen.
2. Prioriterte tiltak:
NMF prioriterer enkelte voksenopplæringstiltak som:
* Nasjonale tiltak
* Region/kretstiltak
* Elitekorps
* Særlige målgrupper
3. Eventuell dispensasjon:
Det kan i enkelte helt spesielle tilfeller søkes om dispensasjon fra regel om antall deltakere. Det kan skje når «særlige lokale, arbeidsmessige eller pedagogiske forhold tilsier det». Søknad må sendes NMF senest tre måneder før rapporteringsfrist for godkjenning hos vårt studieforbund, Livslang Læring. Kontakt NMF for mer informasjon på vo@musikkorps.no.
Det er to måter å rapportere VO
1) Forenklet innlevering
2) Manuell innlevering
1) Forenklet innlevering
Forenklet innlevering kan benyttes dersom du har benyttet kalender og fraværsprotokoll i styreportalen/styreapp. Da vil systemet regne ut feltene, og dere vil enkelt kunne sende inn VO-rapport.
- Trykk grønn knapp: forenklet innlevering
- Velg datoer, og hvilken studieplan du vil rapportere for
- Da vil du få opp en liste over aktiviteter, basert på kalenderen i styreportalen
- Kolonnen til høyre viser om det er ført fraværsprotokoll for den aktiviteten. De aktivitetene som har «Nei» i denne kolonnen vil ikke være en gyldig aktivitet.
- Her kan du se hvordan man registrerer frammøte.
- Marker/hak av de aktivitetene du ønsker å opprette VO-rapport for.
- Du må opprette separate rapporter for samspill med hele korpset og for gruppeøvelser.
- For seksjonsprøver/gruppeøvelser må det leveres rapport for hver enkelt seksjon/gruppe.
- Når du har haket av alle aktivitetene du skal rapportere for, trykker du den grønne knappen oppe til høyre [Velg]
- Da får du opp et skjema hvor systemet har fylt ut de feltene som er mulig å fylle ut automatisk. Det er to felter som må fylles ut manuelt:
- Instruktør – Navn på dirigent/instruktør. Man kan skrive flere navn her.
- Tidspunkt – Når på dagen er aktiviteten avholdt.
- Sjekk også feltet «Aktivitet» (øverst til venstre). Dersom det har vært ulikt navn på aktivitetene, kan det være lurt å endre teksten. (F.eks. Fellesøvelser høst 2022)
- Trykk så «Opprett og send inn», nede til høyre
2) Manuell innlevering
- Trykk grønn knapp: +manuell innlevering
- Da kommer du til skjema for å opprette VO-rapport.
- Alle feltene med * må fylles ut.
- Aktivitet – Navn på aktivitet, f.eks. Fellesøvelser høst 2022)
- Dato fra – Her setter du første og siste dato du rapporterer for.
- Antall timer med lærer/instruktør – Antall godkjente timer
- Studieplan – Velg studieplan (Oversikt over studieplaner)
* Du må opprette separate rapporter for samspill med hele korpset og for gruppeøvelser.
* For seksjonsprøver/gruppeøvelser må det leveres rapport for hver enkelt seksjon/gruppe. - Instruktør – Navn på dirigent/instruktør. Man kan skrive flere navn her.
- Antall dager – Antall dager dere har hatt aktiviteter
- Tidspunkt – Når på dagen er aktiviteten avholdt.
- Medlemmer – Velg medlemmer som har mer enn 75% oppmøte
- Frammøteliste (NY) – Last opp frammøteliste. Frammøtelisten skal inneholde en oversikt over datoer med klokkeslett og hvem som var til stede den enkelte dato. Kun medlemmer i riktig alder, med min. 75% frammøte skal stå på listen. Navn oppgitt i rapport og navn i frammøteliste, må samsvare. Frammøtelisten skal signeres av en som bekrefter at den er riktig ført, f.eks. leder eller kasserer. Les mer om frammøtelister her.
- Man kan velge å Opprette – Lagre rapporten, eller sende inn med Oppsett og Send inn
-
OBS! Rapporten kan ikke sendes inn før siste øvingsdato er passert, det er ikke mulig å rapportere i forkant!
Saksbehandling
Dersom noe må endres for å få rapporten godkjent, blir korpset kontaktet. Status for innsendte rapporter kan du se på korpsets side i styreportalen.no.
Studieplaner:
Studieplan 100 – Samspill i korps
Studieplan 200 – Opplæring i instrumentalgrupper og ensembler
Studieplan 600 – Generell drillopplæring
Dokumentene nedenfor er lagret i Word-format. Klikk på lenkene og lagre dokumentene i en mappe på datamaskinen din. Deretter kan du åpne det dokumentet du trenger og fylle inn opplysningene.
Husk at alle korps har plikt til å føre frammøte- og repertoarlister for alle opplæringstiltak som rapporteres. Repertoarliste må være tilgjengelige for kontroll på kort varsel! Frammøteliste leveres i rapport.
Ofte stilte spørsmål!
Hva er Voksenopplæringsmidler (VO)
– VO er statlig støtte til organisert opplæring i korps dvs ordinære gruppe- og samspilløvelser i korpset. Støtten gis pr undervisningstime uavhengig av antall deltakere så lenge minimum kravet (4 deltakere) er oppfylt. Det er ikke en støtteordning kun for voksenkorps; alderskravet står i kriteriene litt lenger nede på siden.
Kan skolekorps og drilltropper rapportere VO?
– Alle korps og drilltropper kan rapportere VO så lenge kriteriene for å motta tilskudd er oppfylt.
Er det kun leder som kan rapportere?
– Alle som er registrert med et styreverv i Styreportalen kan logge seg inn og rapportere VO.
Hva er kriteriene for å rapportere VO?
For å kunne rapportere må korpset / troppen ha:
- minst 4 deltakere som fyller 14 år i rapporteringsåret eller er eldre
- opplæringen som rapporteres må ha vart i minst 4 timer sammenlagt,
- deltakerne må ha vært til stede minst 75% av timene som rapporteres – det SKAL føres frammøte (vær obs på at hvis rapporten er på 4 timer må minst 4 deltakerne ha vært til- stede 4 timer).
- Deltakerantall:
OBS! Minimum antall deltakere er fire personer i en gruppe pluss dirigent/instruktør. Lærer skal ikke stå på deltakerlisten. (Det er ikke mulig å rapportere timer uten lærer.)
Alle opplæringstiltak må være basert på en godkjent studieplan. Studieplanen skal fungere som et verktøy for lærer/dirigent/instruktør i opplæringen. NMF har utviklet standard studieplaner for musikkopplæring i korps og for drillopplæring. Nummeret på studieplanen som er brukt, registreres i rapporten. Studieplanene ligger her: https://musikkorps.no/styrearbeid/stotteordninger/voksenopplaering/?tab=skjemaer
Må vi føre frammøte for hver øving?
– Ja, frammøte skal føres for hver øving – frammøtelisten skal vise hvem som har vært tilstede på hver enkelt øving, og hvor mange timer hver enkelt øving har vart.
Timer og deltakere i innsendt rapport og i frammøteliste skal stemme overens.
OBS! Dirigent/instruktør skal ikke stå oppført som deltaker, vedkommende kan ikke være både lærer og deltaker.
Kan vi rapportere seminarer og ekstraøvelser i tillegg til vanlige øvelser?
– Ja, all opplæring kan rapporteres forutsatt at kriteriene er oppfylt.
Kan gruppeøvelser rapporteres?
– Ja, men det må lages en rapport for hver gruppe. Dersom f eks kornettene øver sammen, slagverk øver sammen ihht kriteriene, så må det lages to rapporter.
Vi oppfyller kriteriene og tenker å rapportere. Hvordan rapporterer vi, og tar det lang tid?
– All rapportering skal gjøres i Styreportalen. Selve rapporteringen tar bare noen minutter. Forutsatt at frammøtelisten er lett tilgjengelig.
Her finner du veiledning til rapportering.
Skal antall øvingstimer ganges med antall deltakere?
– Nei. VO er støtte pr undervisningstime uavhengig av antall deltakere så lenge minimum kravet er oppfylt. Eksempel: 2 timer øving pr uke i 20 uker = 40 timer.
Jeg klarer ikke logge på for å rapportere VO selv om jeg vet alt er i orden i forhold til tilgang?
– Prøv å logge inn med mobilnummer. Du mottar kode på sms, som du kan logge inn med.
Hva er fristene for å rapportere Voksenopplæringsmidler?
– Fristen for å rapportere voksenopplæringsmidler er 30. juni for vårhalvåret samme år, og 15. desember for høsthalvåret samme år. Korps rapporterer altså i etterkant.